Op onze website werden al enkele kleine doorboorde stenen voorwerpen gepubliceerd, ze werden gevonden in Halen en Bekkevoort, zie de berichten:

http://testavzw.be/prehistorische-hanger-uit-het-epipaleolithicum-of-mesolithicum/

http://testavzw.be/een-zoemsteen-gevonden-op-de-hermansheuvel-te-assent/

Bij de huidige 20ste-eeuwse primitieve culturen in Nieuw-Guinea en Australië worden dergelijke stenen gebruikt als zoemsteen. Wanneer het voorwerp aan een koord boven het hoofd wordt rondgedraaid maakt het een monotoon zoemend geluid. Iedere steen heeft een specifieke ‘zoem’ door de unieke vorm.

Ook in het tijdschrift ‘Archaeologia Regionis’, jaargang 1991 nr. 2 blz. 17-18, van de vereniging Testa vzw werd een exemplaar gepubliceerd dat gevonden werd in Beringen. Het Rijksmuseum van Leiden bezit ook enkele exemplaren, gemaakt van het zwarte gesteente lydiet. Ook in Engeland werden dergelijke steentjes gevonden. De wetenschappers, verbonden aan dit Leids instituut, situeren dergelijke steentjes in de periode 700 – 850. Ze zouden in die periode de functie van toetssteen voor goud gehad hebben. Aanleiding voor deze hypothese zijn de restjes goud die nog zichtbaar zijn op de steentjes. Goud laat immers een dun streepje achter als je ermee over de steen wrijft. Door de kleur van het streepje te vergelijken met de kleur van referentiestreepjes, die aangebracht werden met gouden naalden van verschillend karaat, kan een geoefend iemand aflezen of het echt goud is. Nog duidelijker wordt het wanneer een zure oplossing over het streepje wordt gezet waardoor andere metalen oplossen en het goudgehalte kan afgelezen worden, eveneens aan de hand van referentiestreepjes. Zuiver goud lost immers niet gemakkelijk op. Toch blijft het voorwerp verder intrigeren, een vierde steentje, gevonden in onze regio heeft immers een groengrijze kleur.

PPV 00753

Het balkvormige gladde steentje heeft een grijsgroene kleur. Minuscule glinsteringen zijn met de loep over het ganse oppervlak waar te nemen, mogelijk zijn dit kwartskorrels (?). Bovenaan werd het voorwerp langs twee zijden doorboord waardoor de openingen bij het begin van het gat licht conisch zijn. In het midden heeft de opening een diameter van 5 mm. De vier boorden zijn afgerond en onderaan is het steentje afgevlakt of is dit van nature zo gevormd (?). Net boven dit vlak is er een horizontale inkerving.  Er zijn meerdere recente krasjes aanwezig. Het voorwerp werd gevonden in Beringen. Afmetingen: 71 x 12,1 x 12,9 mm.