Zilveren of vezilverde souvenirlepeltjes werden al vervaardigd in de 19de eeuw. Zelden werden de lepeltjes gebruikt waarvoor ze gemaakt werden namelijk om te roeren in koffie of thee. Eerder werden ze zorgvuldig bewaard als verzamelobject.

MDK 00007

Een eerste verzilverd lepeltje draagt op het uiteinde een afbeelding van de St. Martinuskerk van Tessenderlo. De tekst is duidelijk ST MARTINUS TESSENDERLO. Op de achterzijde wordt vermeld: HOLLAND M.B. ARGENTE, gevolgd door een onduidelijk (pseudo)merkteken.

MDK 00008

Op een tweede lepeltje staan twee mannen. De ene draagt een boog en pijlen en is eerder middeleeuws gekleed, de andere draagt een geweer met bajonet en is een militair. Links staan de jaartallen 1300-1500 en rechts staat het jaartal 1860. Onderaan staan de Latijnse woorden ET PERPETUU. De betekenis hiervan is onduidelijk. Op de achterzijde staan de letters EPNS. De afkorting EPNS staat voor Electro Plated Nickel Silver. Het gaat uiteraard niet om massief zilver, maar om verzilverd metaal. Als kernmetaal wordt een legering gebruikt van koper, nikkel en zink en daarop wordt, via electrolyse, een laagje zilver aangebracht. Het kernmetaal is zilverwit van kleur. Dit materiaal is ook bekend onder andere benamingen, zoals alpaca, métal blanc, Berlijns zilver, argentaan, gerozilver, maillechort, hotelzilver en armeluiszilver.

De datering van deze lepeltjes is nog in onderzoek.