Veeverzekering

De ‘Veeverzekering Ste – Brigida Engsbergs’ was een coöperatieve verzekering tegen veesterfte, behorende tot de groep ‘Boerenbond Leuven’. De heer Emiel Meeus, ereburgemeester van Tessenderlo, en zijn broer Jef herinneren zich nog de lokale werking: ‘Om de drie maanden bezochten twee bestuursleden de plaatselijke leden van de ‘Veeverzekering’ om de waarde van de dieren (koeien) te schatten. De leden moesten alle maanden een premie betalen bij de plaatselijke schatbewaarder op basis van de geschatte waarde van de koeien. Bij sterfte van de koeien werd ongeveer 2/3 van de geschatte waarde van de dieren uitbetaald. Het gestorven dier werd overgebracht naar het vilbeluik, toen gevestigd in Deurne (Diest). Dit vilbeluik lag in de straat tegenover het huidige restaurant ‘De Bourgondier’. De ‘Veeverzekering Ste – Brigida Engsbergs’ bestond tussen 1895 en 1977.

Sint-Brigida

Sint-Brigida is na Sint-Patrick  de belangrijkste Ierse heilige. Ze is geboren in 453 na Christus nabij Kildare en stierf op 1 februari 525. De middeleeuwse monnik Cogitosus schreef het boek ‘Vita Sanctae Brigidae’. De verhalen zijn gebaseerd op de Keltische godin Brigantia. In de vijfde eeuw stichtte Brigida, na een leven als kluizenaar, in een eikenbos het vrouwenklooster van Kildare . Zij is vooral gekend als beschermheilige van ganzen en eenden maar ook van paarden en koeien. Ze wordt aanroepen tegen veeziekten. In Koersel wordt ze nog vereerd en is er een kerk aan haar gewijd. Haar naamdag valt op 1 februari. Ze wordt soms afgebeeld met dieren aan haar voeten of met een staf, als abdis.

De zegelstempel

De afmetingen van de zegelstempel zijn 66 x 60 x 35 mm. Op het zwartgelakte houten handvat werd een messing knopje aangebracht om de onderzijde te markeren zodat steeds juist gestempeld kon worden. De rubberen stempel werd aangebracht op een rechthoekig metalen plaatje. Op de stempel staat in het midden van een ovaal de figuur van Sint-Brigida met staf met de randtekst ‘ ‘Veeverzekering Ste – Brigida Engsbergs’. Op de bovenzijde van het handvat staat de naam van de verkoper van de stempel ‘ANGELET Bd 27 DU HAINAUT’. Deze firma maakte in Brussel ‘Timbres en caoutchouc’ en werd opgericht op het einde van de 19de eeuw. De zegelstempel dateert uit de periode 1945-1977 en is een gift van de heer Emiel Meeus.