Zalfpotjes uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw werden in zeer grote hoeveelheden gemaakt. Ze zijn bedoeld als verpakking, eenmaal het product was opgebruikt zat hun functie er op en werden de potjes meestal weggegooid. De meeste potjes werden daarom zelden gemerkt of versierd. Het afdichten gebeurde dikwijls met koord en papier, vandaar de groef aan de bovenzijde van het potje waarin het koordje paste. Sommige potjes hadden een dekseltje. Soms worden zalfpotjes gevonden die wel een merk dragen, deze kunnen dan gelinkt worden aan een bedrijf en gedateerd worden. Zo is er bij de onderaan beschreven potjes een zalfpotje gemaakt in Nimy dat dateert uit de periode 1875-1921.

Mouzin Lecat & Cie

In 1789 werd in Nimy-les-Mons een aardewerkbedrijf opgericht door de adellijke familie ‘de Bousies’, aan het hoofd werd directeur Dieudonné Joseph Antoine geplaatst en de naam van het bedrijf werd ‘Manufacture Impériale et Royale’. In 1851 wordt het bedrijf verkocht aan Mouzin, directeur van de aardewerkfabriek KERAMIS en aan Théophile Lecat, meesterpottenbakker, waarna de firma Mouzin Lecat & Cie wordt opgericht. In 1890 wordt dit bedrijf een NV. In 1921 wordt het bedrijf verkocht aan de ‘Société Céramique Maastricht’ en in 1951 stopt het bedrijf de activiteiten waarna de gebouwen worden afgebroken.

VAR 00293

Het cilindrische zalfpotje met beige kleur is gemaakt van faience-fine. Bovenaan is er een groefje van 3 mm breedte. Het gecraqueleerde potje heeft een vlakke bodem. Op de onderzijde staan twee sierlijke ingedrukte tekens, mogelijk is dit ensemble een merk. De tekens lijken op de letters X en M. Afmetingen: hoogte 55, diameter 50,2 en wanddikte 4 mm.

VAR 00294

Het kleine cilindrische zalfpotje met witte kleur is gemaakt van faience-fine. Bovenaan is er een groefje van 1 mm breedte. Boven dit groefje is er een kleine verdikking waarna bij de top het cilindertje smaller wordt. Mogelijk paste hier een dekseltje op. Onderaan is er een smal siergroefje (1 mm). Het potje heeft een standring. Op de onderzijde staat een blindmerk in de vorm van het getal 15. Afmetingen: hoogte 45,7, diameter 30 en wanddikte 4 mm.

VAR 00295

Het cilindrische zalfpotje met witte kleur is gemaakt van faience-fine. Bovenaan is er een groefje van 4,5 mm breedte waarboven de rand lichtjes naar buiten helt. Het gecraqueleerde potje heeft een standring. Op de onderzijde staat het merk gedrukt in bruine inkt: binnen een cirkel staat horizontaal in de rand de tekst ‘NIMY-BELGIQUE’. Onderaan in de rand staat vermoedelijk een kruisje. In het midden van de cirkel staat het cijfer ‘30’ met er onder vermoedelijk de combinatie ‘8A’. Onder de cirkel staat de firmanaam tussen twee ruitjes: ‘M  L  & Co’, wat staat voor ‘Mouzin Lecat & Cie’. Een blindmerk bestaat mogelijk uit de combinatie ‘50’. Afmetingen: hoogte 52,5, diameter 45 en wanddikte 4,5 mm.

VAR 00296

Het kleine cilindrische zalfpotje met beige kleur is gemaakt van faience-fine. Bovenaan is er een groefje van 2,5 mm breedte. Het gecraqueleerde potje heeft een vlakke bodem. Afmetingen: hoogte 38,3, diameter 35 en wanddikte 5 mm.