Aardewerkfabrieken te Jemappes

De eerste faïencerie werd opgericht in 1838 door de Société Fauwel, Willems et Picard aîné. In 1847 is er een fusie en wordt het bedrijf J.B. Cappellemans, W. Smith, E. Willems et Cie. Smith, een aardewerkproducent uit Yorkshire, wordt directeur. Om die reden zijn de aardewerkmotieven dikwijls Engels geïnspireerd (blauwe druk). In 1870 gaat het bedrijf ten onder aan de concurrentie en wordt het overgenomen door de Brusselse bankier Jacques Cassel. Hij fuseert verschillende bedrijven tot de Société Anonyme Belge de Céramique. Ook dit bedrijf gaat in faling in 1894.

Napoleon

De firma J.B. Cappellemans Aîné Jemmapes maakte in 1862 een reeks borden met taferelen uit de tijd van Napoleon. Een begeleidende tekst verduidelijkt de afbeelding.

‘Voila le coucou’: tijdens een bepaalde veldslag verloor een Frans regiment zijn adelaar aan de vijand. Een soldaat moest dit aan Napoleon melden. Napoleon was verontwaardigd waarop de soldaat zei: ‘we hebben ze gesnapt, ze hebben enkel de stok kunnen meenemen, ik heb hem in mijn zak zitten: voila le coucou’. Coucou betekent ‘koekoek’.

‘La trahison découverte’: het gaat hier over het verraad van de Franse generaal Pichegru, die een poging tot een staatsgreep deed, en op zijn beurt verraden werd door de 1 miljoen Franse frank die op zijn hoofd stond. Pichegru zou in 1804, in opdracht van Napoleon, in zijn cel gewurgd zijn door Mamelukken en Albaniërs, die op hun beurt werden vermoord om de sporen te wissen. Deze feiten zijn echter nooit bewezen.

VAR 00197

Op de spiegel van het dessertbord zit Napoleon te paard omgeven door soldaten. Eén van de soldaten houdt in zijn hand een adelaar vast en toont hem aan Napoleon. Onderaan staat de tekst ‘voila le coucou’. Op de met bladeren versierde vlag worden wapens afgebeeld en een adelaar met de tekst ‘Napoleon empereur’. Het bord werd met de transferprintingmethode gemaakt in zwarte druk. Op de achterzijde staat het merk in zwarte druk met de tekst ‘J.B. Cappellemans Aîné Jemmapes’ en het cijfer 4. ‘Aîné’ staat voor ‘de oudste zoon’. Ook een blindmerk werd geplaatst met de naam van de firma en de cijfers 1862 en 7. Afmetingen:185 x 22 mm.

VAR 00198

Op de spiegel van het dessertbord zit Napoleon te paard. Hij reikt zijn rechterarm naar een korporaal die zijn rechterwijsvinger omhoog steekt. Onderaan staat de tekst ‘La trahison découverte’. De vlag en de achterzijde van het bord bevat dezelfde configuratie als VAR 00197. Afmetingen:185 x 22 mm.