De toverlantaarn dateert uit het jaar 1923. Hij bestaat uit een zwart gelakt houten doosje met drie kamers. Twee kamers om de ‘film’ te laten lopen en één ‘kijkkamer’. Langs de ene zijde van de kijkkamer zit een lens en langs de andere zijde een belichtingsvenster. Boven op het deksel staat in grote goudkleurige letters en gedrapeerd met een ‘gouden’ koord ‘PATHÉORAMA’, de naam van het toestel. In het midden staat in een cirkel met rode achtergrond een ‘gouden’ haan. Boven deze haan staat in kleine zwarte letters de tekst ‘BREVETÉ S.G.D.G. Deze laatste afkorting staat voor ‘Sans Garantie Du Gouvernement’. Onderaan links staan in rode kleur de woorden ’FILM ININFLAMMABLE’ en rechts ’PATHÉ VINCENNES’. Charles Pathé (1853-1957) zette in 1896 al een bedrijf op om diapositieven af te drukken. Het bedrijf groeide uit en in 1906 begon de industriële vervaardiging in Vincennes. Vincennes werd op die manier het centrum van de filmwereld, een rol die de stad vervulde tot de opkomst van Hollywood. De groothandelszaak Pathé-cinéma was gevestigd in Parijs in de Rue des Pyramides 15. Op de onderzijde van het deksel staat de handleiding:

Pour le chargement de l’appareil, placer le bord perforé du film entre la fenêtre et la rondelle de caoutchouc. Appuyer légèrement sur le bord supérieur du film et tourner le bouton.

In het Franse reclameblad La Semaine de Suzette van 31 december 1925 wordt de Pathéorama beschreven als: ‘Le plus intéressant, le plus envié des jouets’. Hij is ook bekend als ‘Lanterne magique de poche’. Toeristische, religieuze en kinderfilms waren beschikbaar. De films waren slechts beelden (foto’s). De Pathéorama kon ook gemonteerd worden op een projector met de naam Cocorico. Een beeld kon geprojecteerd worden van 1 x 0,8 meter. Afmetingen van de Pathéorama: 130 mm lang, 50 mm breed en 3,7 mm hoog. In de Pathéorama was 1 film aanwezig. De film is beschadigd. De titel is ‘Le Sud Marocain et le grand Atlas’.