De loodjes met de afbeelding van een posthoorn, het embleem van De Post, werden gebruikt om waardevolle verzendingen, zoals aangetekende zendingen met waardepapieren of geld, te verzegelen. Door de twee kleine gaatjes in het loodje werd een touwtje getrokken waarmee de zak of verzending werd dichtgesnoerd. Ieder postkantoor had een eigen zegeltang waarmee het lood werd dichtgeknepen. Op de stempel stond dan de naam van de gemeente of stad waar het postkantoor gevestigd was en het volgnummer van het postkantoor binnen die gemeente. Zo kon het kantoor van verzending makkelijk opgespoord worden. Een grote stad had meerdere postkantoren. Het cijfer ‘1’ stond voor het belangrijkste postkantoor. Het loodje van Hasselt draagt geen nummer omdat er in Hasselt slechts 1 postkantoor was van 1830 tot 1914. De vijfpuntige sterretjes onderaan hebben vermoedelijk alleen maar een decoratieve functie.

Bron voor wat betreft loodje van Hasselt: A. DEGREEF, Dictionnaire des numereaux de poste de Belgique de 1830 à 1983, Antwerpen 984.

Met dank aan Nicole Hanot van het  www.postes-restantes.be

PPV 00603

Op de voorzijde van het verzegellood staat bovenaan in de rand de naam ‘ANTWERPEN’ en onderaan staat het cijfer ‘6’ geflankeerd door een vijfpuntig sterretje. In het midden staat een posthoorn. Op de keerzijde staat bovenaan in de rand de naam ‘ANVERS’ en onderaan staat het cijfer ‘6’ geflankeerd door twee vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een posthoorn.

PPV 00644

Op de voorzijde van het verzegellood staat bovenaan in de rand de naam ‘HASSELT’ en onderaan staan vijf vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een posthoorn. De keerzijde is identiek.

PPV 00605

Op de voorzijde van het verzegellood staat bovenaan in de rand de naam ‘THIENEN’ en onderaan staat het cijfer ‘1’ geflankeerd door twee vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een posthoorn. Op de keerzijde staat bovenaan in de rand de naam ‘TIRLEMONT’ en onderaan staat het cijfer ‘1’ geflankeerd door een vijfpuntig sterretje. In het midden staat een posthoorn.

PPV 00611

Op de voorzijde van het verzegellood staat bovenaan in de rand de naam ‘LEUVEN’ en onderaan staat het cijfer ‘2’ geflankeerd door twee vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een posthoorn. Op de keerzijde staat bovenaan in de rand de naam ‘LOUVAIN’ en onderaan staat het cijfer ‘2’ geflankeerd door twee vijfpuntige sterretjes. In het midden staat een posthoorn.