De gebroeders Van Leckwijck en Co startten in 1863 een koffiebranderij in de Broederminstraat te Antwerpen. Naast het verhandelen van groene koffiebonen begonnen ze met het branden van koffiebonen onder de merknaam Roode Pelikaan of Pélican Rouge. Vrijwel onmiddellijk werd de naam aangevuld met ‘café torréfié’. Later werd de oude Nederlandse merknaam vervangen door ‘Pelican Rouge’ omwille van de internationale uitstraling. Het bedrijf is in Zwitserse handen.

De naam

Waarom aanvankelijk voor de naam ‘Roode Pelikaan’ werd gekozen is onduidelijk. Op het eerste zicht heeft deze vogel niets met koffie te maken. De koffieplant is een grote struik waar rode bessen aan groeien, mogelijk is de kleur een verwijzing naar de bessen (?). De pit van deze bes vormt de groene koffieboon. Er bestaat wel een roze pelikaan, Pelecanus onocrotalus, die wijdverbreid is en in de bijbel symbool staat voor Christus. De naam bestaat al langer: boekdrukker Judocus D’Estrée kreeg in 1546 van het stadsbestuur van Ieper een lening van 100 pond parisis om een uitsteekbord te plaatsen met de naam ‘Den Rooden Pelikaen’. Voorlopig kunnen we de naam dus niet koppelen aan koffie. De hypothese gaat naar een religieuze achtergrond.

PPV 00845

Op de voorzijde staat binnen een parelcirkel onderaan in cirkelvorm de tekst MARQUE DÉPOSÉE. In het midden staat een pictogram van een pelikaan, staand op een rots en kijkend naar links, met een vis in zijn bek. Op de keerzijde staat binnen een cirkel bovenaan in cirkelvorm de tekst PÉLICAN ROUGE en onderaan [ CAFE T ] ORRÉFIÉ. In het midden staat binnen een parelcirkel een klavertje vier geflankeerd door een pictogram van een tulp en een stip. Het loodje werd gevonden in Diest. Datering: rond 1900.

Bron:

https://www.pelicanrougecoffeeroaster.nl/

http://pipemuseum.nl/index.php?hm=4&dbm=1&pkl=5&wmod=lijst&startnum=1824

https://cagnet.be/item/206218

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/209454

http://volkoomen.nl/dieren/pelikaan.htm

De Toekomst ,3 januari 1869