Het hout dat gebruikt werd om de schoenmaten te maken is vermoedelijk beukenhout. De schoenmaten werden zeer praktisch inschuifbaar en opklapbaar gemaakt. Beide schoenmaten bezitten een matte patina en het oppervlak is lokaal bedekt met een zwarte aangekoekte substantie (vet?) waardoor de ingedrukte maataanduiding hier en daar slecht leesbaar is. De scharnieren werden gemaakt van messing. Op de bovenzijde staat een maatlat met een aanduiding in Franse steek en op de onderzijde een maatlat in centimeters. Een Franse steek is 2/3 van 1 centimeter, zodat 3 Franse steek gelijk is aan 2 centimeter. Een schoenmaat wordt in Europa berekend met volgende formule: aan de voetlengte wordt 2 centimeters toegevoegd, dit getal wordt vermenigvuldigd met 3 en vervolgens gedeeld door 2. Voorbeeld: een voet met een lengte van 26 cm: + 2 cm = 28, vermenigvuldigd met 3 = 84 en ten slotte gedeeld door 2 = schoenmaat 42. De afmetingen van beide houten schoenmaten zijn dezelfde: ingeklapt 23,5 lang x 23 breed x 24 mm hoog en  uitgeklapt 38 x 23 x 83 mm. Datering: 1900 – 1940.

MDK 00030

Deze schoenmaat heeft op de onderzijde een maataanduiding tot 30 centimeter en op de bovenzijde loopt de Franse steek tot 50. Een spie hout is afgebroken aan de rechterzijde van het verschuifbare gedeelte.

MDK 00061

Deze schoenmaat heeft op de onderzijde eveneens een maataanduiding tot 30 centimeter en op de bovenzijde loopt de Franse steek tot 48. Een spie hout is afgebroken aan de linkerzijde van het verschuifbare gedeelte.