Het gebruik en de datering van aardewerk is niet altijd gemakkelijk maar dat is zeker niet het geval voor een pot die gevonden werd op het Hof van Goor tijdens het archeologisch onderzoek door Testa vzw begin de jaren ’90. Deze pot is ongetwijfeld een ‘drinkpot’. Op de schilderijen van Bruegel staan identieke potten, met dezelfde afmetingen, bruingrijze kleur, oor en geknepen voet. Op het schilderij ‘De Boerenbruiloft’ (1567/1568) zien we in de linker onderhoek een wissen mand staan waarin een tiental van deze potten liggen. Een man schenkt uit een grotere voorraadkruik bier in één van deze potten. Aan tafel houdt een man, duidelijk geen rijstpapliefhebber, een pot stevig in zijn greep. Ook op ‘De Boerendans’ (1567) staan in de omgeving van twee drinkebroers eveneens dergelijke steengoedpotten.

De bierpot

De zware bierpot met bolvormig lichaam werd gemaakt van steengoed. De buitenzijde heeft een lichtbruine kleur met lichtere schakeringen. De binnenzijde is grijs. De hals is cilindrisch van vorm. Het oor is eerder plat dan worstvormig. Op de overgang van hals naar buik zit een concentrische kerf, mogelijk bedoeld als versiering. De pot is volledig bedekt met zoutglazuur. Onderaan werden de draairingen geprononceerd weergegeven. De pot heeft een geknepen standvoet. Enkele scherven van rand en buik ontbraken maar de pot werd zichtbaar gerestaureerd. Datering 1550-1600.

Afmetingen: hoogte 200 mm, breedte 150 mm, opening 85 mm en de geknepen standvoet is 120 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_boerenbruiloft#/media/Bestand:Pieter_Bruegel_the_Elder_-_Peasant_Wedding_-_Google_Art_Project_2.jpg

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_boerendans#/media/Bestand:Pieter_Bruegel_The_Peasant_Dance.jpg