Als prestigevoorwerp kan het tellen, een theaterkijker met parelmoeren beslag. Voorwerpen die naast een functioneel gebruik ook een prestigefunctie kregen zijn al eeuwenoud, denk maar aan een gewone wandelstok die normaal als stok al functioneel is maar wordt versierd met figuren uit edelmetaal om toch maar op te vallen in de grijze massa. Thans onderscheiden sommige mensen zich van hun medemens ondermeer door een GSM of door een auto die niet duur genoeg kunnen zijn.

MDK 00070

De theaterkijker heeft een opklapbaar handvat en zit in een fluwelen okerkleurig zakje, gevoerd met linnen, dat kan dichtgeregen worden met een geel koordje. Hij is gemaakt door de firma CHEVALIER in Parijs. De opticienfamilie ‘Chevalier’ maakte al sinds de tweede helft van de 18de eeuw lenzen. De naam staat op de lenzen. De kijker heeft als afmetingen: 99,8 x 56,3 x 36,7 mm. Het handvat is 125,5 mm lang. Hij is voornamelijk gemaakt van messing en bekleed met parelmoer. Enkele plaatjes parelmoer ontbreken. Hij dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

MDK 00071

De verrekijker heeft als afmetingen 106,7 x 79 x 42,2 mm. Hij is gemaakt van messing, blik en kunststof. Er is geen merk aanwezig. De kijker dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw.