Eenvoudige riemtongen met een bladversiering op het uiteinde zijn vermoedelijk laatmiddeleeuws. Nadien worden ze rijkelijker versierd, ook een riemtong ontsnapte niet aan de wisselende mode gedurende de eeuwen. De riemtong volgde ook de breedte van de riemen. Deze riemen waren meestal van leder maar soms ook van textiel. Om de riemtong aan de gordel vast te zetten werd als materiaal voor het klinknageltje meestal ijzer gebruikt.

PPV 00540

De smalle riemtong werd gemaakt van een koperlegering. Twee ijzeren klinknageltjes, die deels bewaard bleven, zorgden voor de bevestiging van de riem. Onmiddellijk na de tweede klinknagel werden twee horizontale groeven gemaakt. Vermoedelijk zat er tot daar langs de achterzijde een sluit- of contraplaatje om de riem te beschermen en goed vast te zetten. Het overige deel van de riemtong werd voorzien van geprononceerde uitstulpingen die vooraan eindigen in de figuur van een onbepaald blad. Aan het achtereinde werden twee kleine inkepingen gemaakt. Afmetingen: 79,8 x 11 x 2,9 mm.

PPV 00541

De smalle riemtong werd gemaakt van een koperlegering. Ze bestaat uit twee plaatjes die tegen elkaar werden gelast behalve op het achtereinde waar een ‘split’ werd gecreëerd. In deze split werd het riempje bevestigd met een klinknageltje, gemaakt van een koperlegering. Aan het achtereinde werd een korte V-vormige inkeping gemaakt, die geflankeerd wordt door twee kleinere. Ter hoogte van het klinknageltje werd, enkel aan de voorzijde, een versiering ingekrast, schuine strepen tussen twee horizontale lijnen. Mogelijk zijn deze schuine strepen beschadigingen. Op het uiteinde werd een bladvormige figuur gemaakt. Afmetingen: 79 x 10,5 x 4,3 mm.