Anna-ten-Drieën is een voorstelling van de heilige Anna met haar dochter Maria en haar kleinkind Jezus. In de 15de eeuw werd Anna bijzonder vereerd. In vele steden werden Anna-Broederschappen opgericht die zich als doel stelden om kapellen op te richten om deze toen geliefde heilige te kunnen eren. Vroeger stond er een houten beeld van Sint-Anna-ten-Drieën in de Sint-Annakapel in de kloostergang van de basiliek van Tongeren. Het werd gemaakt rond 1520 door beeldhouwer Jan Van Steffesweert. Na 1600, onder invloed van de reformatie, gaat er meer aandacht naar Maria en wordt deze als volwassen vrouw afgebeeld en niet meer als meisje. Ze staat dan gewoonlijk rechts van Anna terwijl ze uit de bijbel leest.

Zie ook: http://testavzw.be/in-1890-werden-in-tongeren-de-heiligdomsvaarten-vervangen-door-de-kroningsfeesten/

VAR 00235

Op de voorzijde van de ovale medaille, gemaakt van zilver, staat in de rand bovenaan, tussen twee kruisjes, de tekst: ‘CAUSE DE NOTRE JOIE P. P. N.’. Onderaan staat: ‘N. D. DE TUNGRES’. In het midden staat voluit een gekroonde Maria met kind op de linkerarm. In de rechterhand houdt ze een druiventros. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘Ste ANNE MERE DE MARIE P. P. N.’ Onderaan staat een kruisje. In het midden zit Anna op een stoel terwijl ze in een boek wijst naar een tekst. Maria, afgebeeld als meisje, houdt het boek vast. Afmetingen: 24,5 x 17,7 x 0,8 mm.

Het houten Mariabeeld in de basiliek, de zogenaamde Onze-Lieve-Vrouw ‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ van Tongeren, is gemaakt van gepolychromeerd notelaar en dateert uit 1479.