In Raeren werden frequent kruiken gemaakt, vooral in het laatste kwart van de zestiende eeuw, met taferelen uit de bijbel. Aflbeeldingen van apostelen of heiligen komen voor maar ook volledige verhalen zoals dat van de kuise Suzanna of Johannes de Doper. Deze verhalen werden meestal ‘verteld’ door een aantal gescheiden taferelen en voorzien van een summiere tekst. De afmetingen van de scherf: breedte x hoogte x dikte.

PPV 00085

Een fragment van een steengoedscherf laat Maria zien die op een soort bed zit. Bovenaan staat het woord ‘DEI’.  De volledige tekst bij dit tafereel is ‘DEI:GRVS:MARA’. Het is de aartsengel Gabriël, helaas niet te zien op het fragment, die Maria komt bezoeken. In totaal zijn er zes taferelen op de kruik voorzien.

PPV 00087

Op het fragment staat  de tekst ‘NT KORTE EI’. De volledige tekst luidt ‘DIT IS DEI SCHONE HISTORIA VAN SVSANNA IN KORTE EIT GESNEIDEN ANNO 1584’. Op het fragment staat een deel van een tafereel van het verhaal van de kuise Suzanna.  ‘IN KORTE EIT GESNEIDEN’ slaat op de vervaardiging van de matrijs. De tekst klopt niet helemaal, er staat ‘NT’ in plaats van ‘IN’, spelfout of toch een alternatieve tekst?

Suzanna werd in haar bad belaagd door twee voorname ouderlingen die met haar sex wilden hebben. Toen ze weigerde vertelden de twee nobelen dat ze Suzanna betrapt hadden met een jongeling. Op overspel stond de dood door steniging. De profeet Daniël mengt zich in de rechtszaak en wenst dat de twee ouderlingen afzonderlijk worden ondervraagd. Ze vertellen elk een ander verhaal, waarop beiden ter dood worden veroordeeld.