In 2019 verscheen een eerste publicatie van Stan PANIS ‘Over guano’. Zijn tweede  publicatie behandelt een heel ander onderwerp, het gaat namelijk ‘Over pastoor Keesen’.

De collectie van het museum De Kelder herbergt een medaille uitgegeven als ‘gedenkenis der feesten ter ere van pastoor Keesen’ in 1899. Door dit thema uit te diepen zijn een aantal feiten over mgr. Keesen aan het licht gekomen die nog nooit in een andere publicatie werden vermeld of die verkeerd werden weergegeven. Het gaat dan vooral om de familieperikelen van de familie Keesen, de reden van zijn gedrevenheid, over zijn ‘gedenkenis’ en over zijn geschilderd portret. Toepasselijk op deze onthullingen is het statement van professor F. Hemelrijck in de krant De  Standaard van 29/30 september 1979:

Wij hebben er geen belang bij generaties te vormen die lijden aan collectief geheugenverlies. Indien wij niet op objectieve wijze worden voorgelicht, zullen we moeten voortgaan op praatjes en legenden en vooral op diegenen die over voldoende geld en macht beschikken om het verleden af te schilderen zoals zij het wensen.

De volledige publicatie ‘Over pastoor Keesen’ kan je hier lezen:

http://testavzw.be/wp-content/uploads/2013/10/PUB-Keesen-1.pdf