In 1923 besliste de gemeente Tessenderlo om een nieuw torenuurwerk aan te kopen. Het werk werd toevertrouwd aan P. Michiels, maker van torenuurwerken en beiaarden, uit Mechelen. De beste manier om een technische beschrijving te geven van dit uurwerkmechanisme lijkt ons de weergave van het bestek dat door de uurwerkmaker op 5 januari 1923 aan het gemeentebestuur werd bezorgd:

Bestek voor het maken en plaatsen van een nieuw torenuurwerk voor de Kerk Tessenderlo door P. Michiels, beiaard- en torenuurwerkmaker te Mechelen

Een nieuw torenuurwerk bestaande uit dry deelen, gang en slagwerken, slaande de uur voluit, het kwaart voor de uur met een slag op de groote klok, de halve uur voluit en kwaart na de uur met een slag op een kleiner klok. Wielen in brons koper, stalen pignons gehard en gepolierd. Dit uurwerk zal een bijzonder schakelwiel (Echapement de Gravité) met zwaren slinger hebben.
Hoekwielen, buizen, spillen, koorden in gegalvaniseerden stalen draad enz. Herstellen van de bestaande wijzerplaten en wijzers, de cijfers der wijzerplaten en wijzers zullen verguld worden met beste dubbel goud.
Gemaakt en geplaatst volgens onderstaande voorwaarden voor de som van 8675 Fr.

Om de cijfers der wijzerplaten te vervangen door op ijzeren plaat geëmailleerde cijfers (vuurlak in geel kleur) zal bovenstaande prijs verhoogd worden van 1575 Fr.

Voorwaarden voor levering en plaatsing: het uurwerk zal geleverd worden franco dichtst bijgelegen statie. Blijft ten laste van het gemeentebestuur: het vervoer heen en terug van aan die statie tot de plaats der bestemming. Het maken van de kas voor regulateur en uurwerk (voor dit laatste is er hout genoeg aan de kast van het oud uurwerk), de noodige schrijnwerkerij, de hulp van een schrijnwerker gedurende den duur der plaatsing (8 tot 10 dagen), de hulp van een schaliedekker voor het af en opdoen der wijzerplaten.

In bovengestelde prijs is de overname van het oude uurwerk inbegrepen.
Mechelen, den 5 januari 1923.
Behalve een torenuurwerk voor de kerk van Tessenderlo werd op hetzelfde ogenblik ook een torenuurwerk besteld voor de kerk van Engsbergen. Dit mechanisme is identiek aan dat van Tessenderlo. Voor het plaatsen van het uurwerk werd nog beroep gedaan op Charles Verbeek (hoefsmid), op Jules en Charel Swerts, schaliedekkers en op de gebroeders Mertens, schrijnwerkers.
Het torenuurwerk werd door leden van het Loois Archief- en Documentatiecentrum gedemonteerd uit de kerktoren en voor bewaring geplaatst in museum De Kelder in 1998.