Keizer Karel IV beleende het hertogdom Gelre aan Willem III van Gulik in 1377 die vervolgens ook door het leven ging als Willem I van Gelre. Na zijn huwelijk met Catharina van Beieren, de verloofde van zijn oom Eduard van Gelre, werden de leeuwen van beide wapens samengevoegd tot één wapen. Maar het duurde tot 1543 vooraleer beide leeuwen elkaar aankijken: links staat de leeuw van Gulik en rechts die van Gelre. Een heraldische leeuw is in principe altijd mannelijk. Het hangt een beetje van de ontwerper af hoe duidelijk dit zichtbaar is. Op sommige duiten is het mannelijk lid opvallend aanwezig, vooral op Gelderse duiten uit het jaar 1793. Op de nationale wapenschilden is de Nederlandse leeuw vaak mannelijker en meer ‘opgewonden’ dan de Belgische leeuw. Heeft dit te maken met de 19de-eeuwse preutsheid van de rooms-katholieken? Protestantse Nederlanders hadden er klaarblijkelijk minder last van. ‘In deo est spes nostra’ is het devies op de Gelderse duiten. Dit betekent ‘Onze hoop ligt bij God’.

PPV 00819

Op de voorzijde van de koperen duit staat het gekroond wapenschild van Gelderland met twee elkaar aankijkende leeuwen. Door de lichte corrosie is het mannelijk lid van de leeuwen niet zichtbaar wat op intacte exemplaren wel duidelijk het geval is. In de legende staat IN DEO . EST . SPES . NOSTRA. Op de keerzijde staat in het midden omsloten door een sierrand * D * / GEL / RIAE / 1793 /. De A en de E zijn aan elkaar geschreven. De betekenis is Ducatus Gelriae of Hertogdom Gelderland. Onderaan staat een korenaar. Dit is het muntmeesterteken van Marten Hendrik Lohse.

De massa is 3,13 g en de diameter is 21,8 mm.

PPV 00820

Op de voorzijde van de koperen duit staat het gekroond wapenschild van Gelderland met twee elkaar aankijkende leeuwen. Details zijn niet meer aanwezig door de sleet.  In de legende staat IN DEO . EST . SPES . N[   ]A. Op de keerzijde staat binnen een rococoversiering in het midden [ ] / GEL / RI[ ]E / 1759 /.

De massa is 2,19 g en de diameter is 21,8 mm.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_(heraldiek)#/media/Bestand:Koninklijk_Wapen_van_het_Koninkrijk_der_Nederlanden_(1907).jpg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_(heraldiek)#/media/Bestand:Great_coat_of_arms_of_Belgium.svg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Gelderland

De kopergeld pagina, alles over het Nederlandse kopergeld uit de tijd van de republiek (duiten.nl)