Medaillonsluitingen werden gebruikt om gordels te sluiten en/of als sierelement. In het eerste geval hebben ze aan het uiteinde een haakje of oogje om de gordel te sluiten. In het tweede geval is het object niet echt een sluiting maar eerder een gewicht om het uiteinde van lange gordels mooi strak naar beneden te laten hangen. Op het uiteinde van dergelijke ‘medaillonsluitingen’ zit dan een sierknop. Ze werden minstens gebruikt van de 14de tot de 16de eeuw. In zeldzame gevallen tonen ze een huismerk dat de maker aanbracht als een soort handelsmerk. De eigenaars van deze huismerken zijn moeilijk te achterhalen. Sommige tekens kunnen ook een onheil afwerende (apotropaeïsche) functie gehad hebben.

PPV 00735

Een fragment van de bovenplaat van een bronzen medaillonsluiting heeft als centrale versiering een vrouwenbuste. De vrouw heeft een haardot. De buste staat binnen een cirkelvormige sierrand gevormd door rechthoekjes. De  sierlijke bevestigingslip heeft twee gaatjes, in het ene gaatje zitten nog resten van een ijzeren klinknageltje. De haak, oog of sieruiteinde van de sluiting evenals de onderplaat zijn niet bewaard gebleven. Afmetingen: diameter 25, lengte 35,4 en dikte 5 mm. Datering: tweede helft 16de eeuw.

PPV 00736

Een fragment van een fel gecorrodeerde bronzen medaillonsluiting heeft als centrale versiering een vrouwenbuste. De vrouw heeft een haardot. De buste staat binnen een verzonken liggende, cirkelvormige sierrand bestaande uit centripetale streepjes. De sierlijke bevestigingslip heeft twee gaatjes, waarin nog resten van een bronzen klinknageltje bewaard bleven. De haak, oog of sieruiteinde van de sluiting is, buiten een klein rechthoekig fragment, niet bewaard gebleven. De onderplaat bleef wel grotendeels bewaard en heeft een soort huismerk bestaande uit een kruis met in de kwadranten telkens een klein kruisje, een zogenaamd ‘Jeruzalemkruis’. Afmetingen: diameter 21,8, lengte 33,1 en dikte 6,1 mm. Datering: tweede helft 16de eeuw.