Cornelius was paus in de derde eeuw na Christus. Hij werd verbannen en stierf in 253. Hij wordt sinds de middeleeuwen als heilige vereerd. Zijn attributen zijn een hoorn, een tiara en een drievoudige kruisstaf. Men vereerde hem als beschermheilige van het gehoornde vee en ook van de veehouders, vooral in Oost-Vlaanderen. Ook werd hij aanroepen tegen ondermeer verlamming, epilepsie, kramp, kinkhoest en oorkwalen.

VAR 00001

De ovale medaille werd gemaakt van koper. Afmetingen: 26,3 x 19,2 x 1,1 mm. Op de voorzijde van de medaille staat de tekst ‘H.CORNELIUS BID VOOR ONS’. In het midden staat de bovenzijde van een mannelijke figuur met baard en halflang krullend haar. Hij kijkt naar links en draagt een wijde versierde mantel. Op zijn hoofd staat een tiara, een pauselijke driekroon. In zijn rechterhand houdt Cornelius een hoorn geklemd. Op de keerzijde staat geen tekst. Een hoorn, met opening naar rechts, staat op een staander. Boven deze hoorn zweeft een krans met een palmtak.

VAR 00002

De medaille werd gemaakt van messing. Afmetingen: 26,9 x 18,6 x 0,8 mm. Op de voorzijde staat de tekst ‘H.CORNELIUS BID VOOR ONS’. In het midden bevindt zich de bovenzijde van een mannelijke figuur met baard en halflang krullend haar. Hij kijkt naar rechts en draagt een wijde versierde mantel met een kruis op de rugzijde. Op zijn hoofd staat een tiara. In zijn linkerhand houdt Cornelius een hoorn geklemd. Onderaan de figuur staat een klein kruisje. Op de keerzijde staat geen tekst. Een hoorn, met opening naar links, staat op een staander. Boven deze hoorn staat een krans met twee gekruiste palmtakken.

VAR 00024

Op de voorzijde van de medaille staat Cornelius voluit afgebeeld, in ornaat, met mijter en staf. Hij draagt een kruis op de borst en steekt zijn rechterarm omhoog. Rondom deze figuur staat de tekst ‘SANCTUS CORNELIUS ORA PRO NOBIS’. Onderaan staat een kruisje. Op de keerzijde staat de tekst ‘O MARIE CONÇUE SANS PECHE PRIEZ POUR NOUS’. Deze tekst wordt vooraan en achteraan gevolgd door een kruisje. Helemaal onderaan staat het jaartal ‘1830’. Binnen deze tekst staat een tweede tekstregel ‘QUI AVONS RECOURS A VOUS’. In het midden staat Maria met de armen naar beneden en met de handen open. Uit de handen komen stralen. De afmetingen met draagoog zijn: 26,9 x 18,8 x 0,9 mm