De van de akkers opgediepte lange riemtongen zien er niet meer zo fraai uit als vroeger toen ze, als waren ze van goud, in de zon schitterden aan hun riem. Deze riem was vermoedelijk van textiel, één van de riemtongen bevat nog restanten. Deze lange riemtongen van messing komen zeer veel voor in een ruim gebied waarbij ze, op hun slijtage na, weinig van elkaar verschillen. Ze zijn bilateraal versierd, hebben een lelievormige knop aan het uiteinde en hun maten liggen nauw bij elkaar. De meningen bij musea omtrent hun ouderdom zijn verdeeld. Blijkbaar zijn dergelijke riemtongen nog niet ‘in situ’ aangetroffen en betreft het allen prospectievondsten. Oude schilderijen met dergelijke afgebeelde riemtongen zijn er niet. Daarom wordt op basis van de versiering een ruime datering voorzien: 16de – 18de eeuw.

PPV 00538

De riemtong, gemaakt van messing, bestaat uit twee plaatjes die tegen elkaar worden gehouden door twee klinknageltjes van messing. De riem werd aan de riemtong geniet met twee klinknageltjes waarvan de openingen nog getuigen. Het uiteinde van de riemtong werd lelievormig gemaakt met op de top een rond schijfje om het klinknageltje te bevestigen. De riemtong is een beetje conisch naar het uiteinde toe. De versiering is bijna volledig weggesleten. Dwars door het achterste rozet (nog cirkel aanwezig) zit in het midden een klinknageltje. Aan de achterzijde werd de riemtong halvemaanvormig opengewerkt. Ook onder de ‘lelie’, links en rechts van de ‘steel’ werd een opening voorzien die slechts gedeeltelijk open is. De versiering werd bilateraal aangebracht. Bijzonder aan deze riemtong zijn de restanten van een soort jute weefsel dat op de plaats zit waar de riem werd vastgemaakt aan de riemtong. Afmetingen: 78,3 x 19,4 x 5 mm

PPV 00539

De riemtong, gemaakt van messing, bestaat uit twee plaatjes die tegen elkaar worden gehouden door twee klinknageltjes van messing. De lederen (?) of stoffen riem werd aan de riemtong geniet met twee klinknageltjes waarvan de openingen nog getuigen. Het uiteinde van de riemtong werd lelievormig gemaakt met op de top een rond schijfje om het klinknageltje te bevestigen. De riemtong is een beetje conisch naar het uiteinde toe. Tussen de boorden met groef, die lijnvormig, gearceerd en licht verhoogd zijn, werden twee rozetten als versiering voorzien die in het midden met een lijn verbonden zijn. Voor, achter en tussen de rozetten werden telkens halve rozetten voorzien. Dwars door het achterste rozet zit in het midden een klinknageltje. Aan de achterzijde werd de riemtong halvemaanvormig opengewerkt. Ook onder de ‘lelie’, links en rechts van de ‘steel’ werd een opening voorzien die slechts gedeeltelijk open is. De versiering werd bilateraal aangebracht. Afmetingen: 78,2 x 18,3 x 5,7 mm.

PPV 00543

De riemtong, gemaakt van messing, bestaat uit twee plaatjes die tegen elkaar worden gehouden door twee klinknageltjes van messing. De lederen (?) of stoffen riem werd aan de riemtong geniet met twee ijzeren klinknageltjes waarvan de resten nog deels bewaard bleven. Het uiteinde van de riemtong werd lelievormig gemaakt met op de top een rond schijfje om het klinknageltje te bevestigen. De riemtong is een beetje conisch naar het uiteinde toe. Tussen de boorden met groef zijn twee rozetten als versiering voorzien die in het midden met een lijn verbonden zijn. Voor, achter en tussen de rozetten werden telkens halve rozetten voorzien. Dwars door het achterste rozet zit in het midden een klinknageltje. Aan de achterzijde, net voor de twee ijzeren klinknageltje werd de riemtong halvemaanvormig opengewerkt. Ook onder de ‘lelie’, links en rechts van de ‘steel’ werd een opening voorzien die slechts gedeeltelijk open is. De versiering werd bilateraal aangebracht. Afmetingen: 74,2 x 17,3 x 3,7 mm.

PPV 00550

De riemtong, gemaakt van messing, bestaat uit twee plaatjes die tegen elkaar worden gehouden door twee klinknageltjes van messing. De lederen (?) of stoffen riem werd aan de riemtong geniet met twee ijzeren klinknageltjes waarvan slechts één zeer fragmentair bewaard bleef. Het uiteinde van de riemtong werd lelievormig gemaakt met op de top een rond schijfje om het klinknageltje te bevestigen. De riemtong is een beetje conisch naar het uiteinde toe. Tussen de boorden met groef zijn twee rozetten als versiering voorzien die in het midden met een lijn verbonden zijn. Voor, achter en tussen de rozetten werden telkens halve rozetten voorzien. Dwars door het achterste rozet zit in het midden een klinknageltje. Aan de achterzijde, net voor de twee ijzeren klinknageltje werd de riemtong halvemaanvormig opengewerkt. Ook onder de ‘lelie’, links en rechts van de ‘steel’ werd een opening voorzien. De riemtong is fel gecorrodeerd. De versiering werd bilateraal aangebracht maar is langs één zijde nauwelijks te onderscheiden. Afmetingen: 77,5 x 16 x 4,4 mm.