Een groot fragment van een bolronde kruik uit steengoed werd gevonden in een sleuf tijdens het archeologisch onderzoek van het Hof van Goor te Tessenderlo. De scherf is lichtbruin en langs de buitenzijde bedekt met zoutglazuur. De binnenzijde bleef (opzettelijk?) maagdelijk ongeglazuurd. Op de buik van de kruik werd een medaillon met wapenschild, dat bijna volledig bewaard bleef, aangebracht. De afmetingen van het medaillon zijn: 75 x 63 mm. Er is nog een aanzet van een tweede medaillon op het scherffragment te zien. Vermoedelijk was dit een identieke afbeelding. Op het wapenschild staan, boven elkaar, drie lopende leeuwen afgebeeld met de tong uit de muil. Het is het wapenschild van Denemarken. Engeland heeft ongeveer hetzelfde wapenschild. Boven het wapenschild staat het jaartal 1583. De kruik werd in Raeren gemaakt. Het verband tussen het jaartal en het wapenschild van Denemarken was een intrigerende kwestie.

De heer Ralph Mennicken, museumleiter Töpfereimuseum Raeren, deelt mee dat de jaartallen op medaillons en wapens geen relatie hebben met bepaalde gebeurtenissen, althans dit is niet bekend. Het jaartal duidt het jaar van productie van de originele matrijs aan.  Kopies van deze matrijs kunnen jaren nadien gemaakt zijn.  Voor het jaar 1583 zijn er minstens 33 verschillende opschriften, de louter gedecoreerde kruiken, die enkel het jaartal vermelden, niet meegeteld.

Een toevallige gebeurtenis in 1583 in Denemarken, die hoogst onwaarschijnlijk iets te maken heeft met de gevonden scherf:

In 1583 werd ongeveer 10 km ten noorden van Kopenhagen in het bosgebied Dyrehaven (vertaling: Hertenpark) een mineraalwaterbron ontdekt door Kirsten Piil. De stadsbevolking van Kopenhagen kwamen vrij vlug naar de bron het zuivere water halen. Spoedig verrezen er eetkraampjes en kraampjes waar kruiken  konden gekocht worden. Het schijnt dat de verkopers de klanten wijsmaakten dat de kruiken de genezende kracht van het bronwater zouden versterken. Het domein waar de bron ligt groeide uit tot attractiepark ‘Bakken’ dat miljoenen bezoekers per jaar aantrekt, het is het oudste attractiepark van Europa.