Schilder en graveur Annibale Carracci (1560-1609) uit Bologna maakte in 1604/1605 het schilderij ‘Madonna di Loreto’ ook gekend onder de naam ‘De overbrenging van het heilige Huis’. Op het schilderij zit Maria blootvoets op een wolk zoals in een zetel. De wolk waarop zij zit is samengesteld uit kleinere wolkjes en rust op het dak van het huis dat uit baksteen lijkt gebouwd te zijn. Er is één centrale toegangsdeur en links bovenaan een klein raam. Op haar schoot zit een naakt Jezuskind dat een vaas met water uitgiet op enkele kleine mensjes onderaan het schilderij. De symboliek hierachter is de zuivering van de zielen van de mensen. Twee engelen houden een kroon boven het hoofd van Maria. Twee andere engelen verplaatsen al vliegend het huis terwijl een derde engel, als een ‘atlasgod’, het huis onderaan met zijn schouders ondersteunt.

Zie ook:

http://testavzw.be/in-loreto-staat-het-huisje-van-maria-dat-op-10-mei-1291-door-engelen-werd-overgebracht-vanuit-nazareth/

VAR 00353

Op de voorzijde van de ronde devotiemedaille gemaakt van een koperlegering staat binnen een cirkel de gekroonde ‘Madonna’ van Loreto. Aan haar linkerzijde draagt ze het gekroonde Jezuskind. Allebei hebben ze een aureool en samen zijn ze omgeven door stralen. Onderaan staan links en rechts op elkaar drie min of meer ovale figuren, die waarschijnlijk wolken voorstellen. In de rand staat de tekst MADONNA DI LORETO. Onderaan staat een bloempje dat geflankeerd wordt door twee bladvormige versieringen en stippen. Op de keerzijde staat binnen een cirkel een huisje dat op wolken rust. Maria zit met Jezuskind op het dak. Zij draagt een aureool rond het hoofd en Jezus een stralenkrans. Onduidelijk door slijtage maar nog net herkenbaar zijn drie ronde gevleugelde engelenhoofdjes. Twee staan onderaan aan de zijden van het huisje en één in het midden. Vermoedelijk stellen ze hoofdjes voor van de engelen die het huis naar Italië vervoerden. In de rand staat de tekst SANTA CASA DI LORETO. Onderaan staat een zesbladig bloempje dat geflankeerd wordt door twee bloemmotieven. Het draagoog heeft een ‘steeltje’ en lijkt amateuristisch geplaatst.

Afmetingen: 18 mm (met draagoog 23,7mm ) x 1,3 mm.

Bronnen:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Sainte_Maison_de_Lorette

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carracci,_Annibale_-_Translation_of_the_Holy_House_-_c._1605.jpg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_het_Heilige_Huis