Een humpe is een grote cilindervormige drinkbeker gebruikt voor het drinken van bier en gemaakt in Duitsland. Er zijn geen exemplaren van humpen van vóór het midden van de 16de eeuw bekend. Aanvankelijk werden ze gemaakt van steengoed, later ook van andere kleisoorten en van glas. De meeste hebben ook een gaatje boven op het handvat om een tinnen deksel te bevestigen.

De meeste humpen die bij het archeologisch onderzoek van het Hof van Goor aan het licht kwamen zijn gemaakt van grijs steengoed met kobalt- en mangaankleurige versiering. Deze humpe wijkt hiervan af zowel van kleur als van de gebruikte klei.

Zie http://testavzw.be/de-heren-van-het-hof-van-goor-te-tessenderlo-lesten-in-de-18de-eeuw-hun-dorst-met-bier-uit-humpen-van-ongeveer-08-liter/

HVG 00134

De grote humpe is gemaakt van wit steengoed. Boven- en onderaan werden fijne concentrische ribbels boven elkaar aangebracht rond de cilinder, terwijl het middengedeelte glad bleef. De humpe is tweekleurig. Het onderste geribbelde en het  gladde deel hebben een oranjebruine kleur, terwijl het bovenste geribbelde deel een zinkgele kleur heeft. Ook het oor bezit deze twee kleuren ieder voor de helft. Het oor heeft ook twee overlangse ribbels en bovenaan een dekselgaatje. De rand is conisch gemaakt. De binnenzijde bleef ongeglazuurd. De humpe is fragmentarisch bewaard gebleven maar archeologisch compleet. De hoogte is 15,2 cm en de breedte is 10 cm. De vlakke bodem is 10,5 cm. De inhoud is ongeveer 0,8 liter. Deze humpe wordt gedateerd in de 18de eeuw, het productiecentrum is onbekend.