De aardewerkvormen met de namen als hengsel-, vuurkorf- en lollepot hebben één element gemeen namelijk een handvat zoals een gewone emmer er één heeft. Deze potten werden uit diverse materialen gemaakt. Er is ook een onderscheid in vorm, sommige potten hebben een brede rand die naar binnen kraagt waarin soms gaten werden aangebracht. Andere potten hebben dan weer een subtiele rand en lijken van vorm meer op een korfje. Deze potten dienden om gloeiende materialen zoals kolen, turf of houtskool van de ene plaats naar de andere plaats over te brengen en als kleine verwarmingselementen. Op oude schilderijen is te zien hoe deze vuurpotten onder meer gebruikt werden om de naakte dijen, benen en voeten van de vrouwen onder hun lange kleren te verwarmen. Toch zullen sommige potten ook wel voor andere dingen gebruikt zijn bijvoorbeeld als emmer of als bloempot.

Jellen en Mietje

De volksroman Jellen en Mietje, geschreven in 1811 door Karel Broeckaert (Gent, 22 mei 1767 – Aalst, 11 augustus 1826), verscheen in 1815/1816 in Den Nieuwen Dobbelen Schaepers-Almanach. De roman wordt beschouwd als de eerste Vlaamse novelle. Deze publicatie werd gedrukt door Guillaume de Busscher en zoon op de Calanderberg NO 18 te Gent. Hij was geïllustreerd met verschillende konstplaeten waarvan een kunstplaat Jellen en Mietje toont in een licht erotisch tafereel met als onderschrift: Mietjen mag ik myn pype ‘nen keer onsteken aen uywen vierpot? Mietje haalt de pot daarop vanonder haar rokken tevoorschijn en meteen wordt duidelijk waarom de pot gebruikt werd.

Hengselpot

De hengselpot is gemaakt van witbakkend aardewerk. Het hengsel en de rand zijn geglazuurd met een beigekleurige glazuur. Hier en daar zijn bruine spikkels zichtbaar. De binnen- zowel als de buitenzijde bleef voor de rest ongeglazuurd. Het halfcirkelvormige hengsel of handvat is versierd met een schelpvormige uitstulping ter hoogte van de aanzet met de rand. De rand heeft een smalle niet functionele dekselgleuf. De standvoet heeft een licht opgestoken ziel. Net onder de rand werd een geprononceerde draairing aangebracht, evenals in het midden van de buik waar deze een knik heeft. Afmetingen: de pot is inclusief het hengsel 22 cm hoog en heeft een diameter van 19 cm. De standvoet heeft een diameter van 10,5 cm. Deze hengselpot dateert uit de 19de eeuw.

Bronnen:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Jellen_en_Mietje.gif

Gazette van Kortryk, 8 jan 1816 in:

https://books.google.be/books?vid=GENT900000198016&printsec=frontcover&hl=nl#v=onepage&q&f=false

https://www.dbnl.org/tekst/broe009jell03_01/broe009jell03_01_0004.php