Het boerendanstafereel is een geliefd thema van de pottenbakkers uit Raeren. Het is eigenlijk een ‘comic’ maar dan uit de 16de eeuw. Dit maakt dergelijke kruiken tot een geliefd verzamelobject. De boerendanskruik werd zeer veel gemaakt. De afmetingen van de scherf: breedte x hoogte x dikte. De meest voorkomende tekst luidt:

GERET DU MUS DAPER BLASEN SO DANSSEN DIE BUREN ALS WEREN SI RASEN FRI UF SPRICHT BASTOR ICH VERDANS DI KAP MIT EN KOR

PPV  00084

Afmetingen: 65 x 62 x 8 mm. Een fragment van een ‘boerendanskruik’ uit het einde van de 16 de eeuw laat een vrolijk tafereel zien in betere tijden. Het fragment is een deel van de buik van de kruik waarop in die periode voor het eerst friesen werden aangebracht met allerlei taferelen. In dit geval is het tafereel omlijst door rondboogarcaden en kariatiden. De datering van de pot is gemakkelijk, de datum staat er op: 1599. Een gedeelte van de tekst die het tafereel begeleidde is bewaard: ‘:DAPER : BLASEN : SO : BV’.

Het fragment volgt de tekst niet en lijkt de woorden ‘DANSSEN DIE’ vergeten te zijn. Vrije vertaling: ‘Gerhard je moet dapper blijven spelen zodat de boeren dansen alsof ze gek zijn. De pastoor zegt: ik probeer te dansen ondanks mijn kleren’.

PPV 00096

Afmetingen: 43 x 56 x 7 mm. Op de scherf staan de letters ‘EN:ALS:WE’. Dit kan gelinkt worden aan hoger  vermelde zin. Op de scherf staan twee dansende,  gewapende (met zwaard of mes?) mannen en een vrouw met lange rok. De ene man draagt een hoed terwijl de andere een soort kap op zijn hoofd heeft.

PPV 00097 (Determinatie: Robert DECOCK)

Afmetingen: 53 x 29 x 6 mm. Onder het onderste deel van een vrouw (voeten en deel van een rok) staat de tekst:  ‘ANSZ:G:E:1:5’

Determinatie: ongeveer dezelfde tekst als hierboven, het jaartal is ‘1590’.

PPV 00127

Afmetingen: 54 x 63 x 7,20 mm. Op de scherf staat boven het tafereel de tekst: ‘EN:S???’. Deze tekst komt niet overéén met de hoger vermelde. Het bewaarde tefereel laat twee dansende koppels zien. Tussen deze koppels staat tegen de tekstbalk het cijfer ‘8’.

PPV 00128

Afmetingen: 42 x 28 x 6,4 mm. De tekst onderaan: ‘5ENF’.  Deze tekst komt niet overéén met de hoger vermelde. Het onderste deel van een tafereel met een dansend koppel bleef bewaard.