Tijdens de 18de eeuw was er al een belangrijk arsenaal in Antwerpen gevestigd. In 1830, tijdens de Belgische Omwenteling, werd dit arsenaal in brand geschoten door de Hollanders. Het ‘Constructie-Arsenaal’ werd in 1898-1907 opgericht op de terreinen van het voormalige ‘Fortje 4’, ten oosten van het Militair Hospitaal Antwerpen (MHA). De ‘Pyrotechnische School’ en het ‘Constructie-Arsenaal’ waren dus al vóór WO-I in Antwerpen aanwezig en zorgden respectievelijk voor de munitie en het onderhoud van de legervoertuigen. De Belgische senaat keurde voor het begrotingsjaar 1913 het budget van het ‘Ministerie van Oorlog’ goed voor een totaalbedrag van 78.041.146,82 frank. Onder artikel 40 van de ‘Uitzonderlijke uitgaven’ was ook een budget voorzien voor de ‘Verplaatsing van het middenarsenaal te Antwerpen’ (Déplacement de l’arsenal central d’Anvers) voor een bedrag van 300.000 frank. In het ‘Midden-Arsenaal’ waren ook een ‘aanzienlijk getal verwisselstukken voor Mauser geweren en karabijnen’ aanwezig. Bij de inval van de Duitsers moesten de burgers hun persoonlijke wapens inleveren bij het ‘Midden-Arsenaal’ te Antwerpen en deze wapens ‘zullen na de vijandelijkheden teruggegeven worden aan de eigenaar.’.  Het verzegelloodje werd gevonden in Tienen en heeft mogelijk een relatie met de Slag bij Sint-Magriete-Houtem op 18 augustus 1914.

Zie ook: http://testavzw.be/verzegeling-voor-de-foerrages-van-het-camp-de-beverloo-voor-de-paarden-betrokken-bij-de-slag-bij-sint-magriete-houtem-op-18-augustus-1914/

Bronnen: De Legerbode van 3 maart 1917 en De Telegraaf van 20 augustus 1914

PPV 00739

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een kabelcirkel de tekst: ‘ARSENAL CENTRAL’. Onderaan staat een stip en in het midden een zespuntige ster. Op de keerzijde staat binnen een kabelcirkel de tekst: ‘ARTILLERIE • ANVERS’. Onderaan staat een vijfpuntig sterretje.