Het Hooghuis van Tessenderlo

Het woonhuis met de naam ‘Hooghuis’ dateert uit de 15de eeuw en stond vroeger langs de Schoterweg te Tessenderlo. In 1972 werd de woning afgebroken en in Bokrijk opnieuw opgericht. Het bakstenen ‘hooghuis’ heeft een verdieping, vandaar de naam, en werd onder meer bewoond  door de families Muyskens en Van Hove die officieren leverden aan het katholieke Spaanse leger. Eén dochter trouwde met een Spaanse officier. In de gevel van het huis staan afweerkruisen tegen demonen, heksen en duivels. Deze afweerkruisen zijn gevormd met donkere, reducerend gebakken bakstenen.

Het olielampje

Het metalen olielampje lijkt sterk op de olielampjes uit de Grieks-Romeinse tijd maar het kan opgehangen worden. Hiervoor werd aan één zijde een boogvormige metalen lat bevestigd waarbij bovenaan door een gat een bewegend metalen oog werd voorzien. Hieraan werd een metalen, vrij ronddraaiende, pin gekoppeld. Bijna aan de bovenzijde van deze pin werd een haak bevestigd waarmee het lampje aan een nagel of een lus kon opgehangen worden. Het lampje kon dan gedraaid worden naar believen. Het lampje werd afgesloten met een metalen deksel waarin de naam van de firma werd gegraveerd. Er staat ‘JAPY & CO MEDAILLE D’OR’. Het ontwerp werd dus ooit bekroond met een gouden medaille. Het olielampje dateert van het midden van de 19de eeuw.

Japy & Co

De protestantse familie Japy https://fr.wikipedia.org/wiki/Famille_Japy is afkomstig uit de streek van Beaucourt (F). Bij het begin van de 18de eeuw is Jacques actief als smid en met hem begint de opgang van de familie. In 1777 richt Frédéric Japy een klein atelier op dat zich aanvankelijk specialiseert in het maken van uurwerken. Nadien breiden de activiteiten zich uit tot een brede waaier aan werktuigen en gietijzeren producten. De familiebedrijven Japy beleeft hun hoogtepunt rond 1880 wanneer zij meer dan 5.000 arbeiders tewerkstellen. Daarna gaat het stilaan bergaf. Het laatste Japy-bedrijf sluit zijn deuren in 1979. De herinnering aan de familie Japy wordt sinds 1986 levend gehouden door het museum Frédéric Japy in Beaucourt https://fr.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_Fr%C3%A9d%C3%A9ric-Japy .