De Nederlandse medicinale ons, die een ander gewicht heeft dan de gewone ons,  weegt sinds 1820 31,25 g.  De letters ‘UNC’, die op sommige gewichten werden geklopt, verwijzen naar het Latijnse woord ‘UNCIA’, wat 1/12 deel van een geheel betekent, in dit geval 1/12 van een medicinaal pond. De medicinale gewichten werden gebruikt door apothekers.

VAR 00195

Het blokgewicht, gemaakt van messing, heeft de vorm van een afgeknotte piramide met een vierkant grondvlak. Deze vorm was gemakkelijk te gieten en bovendien zeer praktisch, het kon gemakkelijk uit het daarvoor speciaal gemaakte doosje genomen worden. Het blokgewicht weegt 93,12 gram. Dit is 0,63 gram te weinig om te voldoen aan het standaardgewicht, een gewicht van drie ons weegt normaal 93,75 g. Op het grootste vlak staan de letters ‘UNC’ gevolgd door het cijfer ‘3’. Er onder staan 3 kleine merktekens of ijken, het eerste is een klimmende leeuw naar links met een zwaardje, het tweede is de schuine letter ‘L’ en als laatste werd de letter ‘H’ geklopt. De H is als jaarletter in 1827 gebruikt en de schuine L in 1878. Die jaartallen liggen nogal ver uit elkaar maar onmogelijk is dat niet als het gewicht bijvoorbeeld na het overlijden van een apotheker verkocht werd aan een andere apotheker die het dan voor alle zekerheid opnieuw liet ijken. De C van  UNC is dubbel geklopt. Deze vaststelling laat meteen toe te besluiten dat alle letters met losse ponsen geklopt werden. Het gewicht werd onderaan geadjusteerd met een andere legering, het kleine bruinrode cirkeltje getuigt van deze handeling. Afmetingen: 28,7 x 28,4 x 17 mm.

Bron: D. WITTOP KONING & G. HOUBEN, 2000 jaar gewichten in de Nederlanden. Stelsels, ijkwezen, vormen, makers, merken, gebruik, Lochem & Poperinge 1980