‘Het jaar 7’ verwijst normaal naar het 7de jaar na de geboorte van Christus omdat onze kalender op zijn geboorte gebaseerd is. ‘Onze’ kalender heeft dus een godsdienstige achtergrond. Vanaf het moment dat de landbouwculturen ontstonden was het berekenen van tijd een noodzaak. Tijd is immers afhankelijk van de aardrotatie, de aarde draait in één dag rond haar as, en draait hierbij ook nog eens rond de zon. Oude culturen zoals de Romeinen, de Maya’s en de Egyptenaren konden al nauwkeurig de tijd berekenen. Tot nog toe hebben we er geen idee van wanneer de mens de behoefte voelde om nauwkeurig de tijd te berekenen en vooral wanneer hij daarin slaagde. Voordien leefde de mens volgens zijn primaire behoeften: eten, drinken, slapen en sexen. Ze beleefden de tijd instinctief zoals andere dieren die ook geen tijdberekening nodig hebben om te leven.

De Franse Revolutie maakte tabula rasa met de christelijke tijdsberekening. Er werd een nieuw beginjaar gekozen en de maanden en dagen kregen een andere naam. In 1793 werd Lodewijk XVI onthoofd. Dit betekende niet alleen het einde van de monarchie en het begin van de Republiek maar ook het begin van een nieuwe jaartelling. De Republikeinse tijdrekening kende slechts een kort leven. Vanaf 1801 keerde men stapsgewijs terug naar de christelijke tijdrekening. De laatste resten van de Republikeinse tijdrekening verdwenen eind 1805. Wat wel stand hield was de nieuwe munteenheid – de franc – die in 1795 ingevoerd werd. Deze werd volgens het decimaal stelsel ingedeeld in 10 décimes of 100 centimes. De slogan van de Franse Revolutie in 1789 was ‘Liberté, égalité en fraternité’ en maakte een einde aan de eeuwenoude feodale maatschappij die alle macht bij kerk en adel legde. Het jaar 7 op de munt, met de waarde van 1 centime, staat dus voor het jaar 1799.

PPV 00834

Op de voorzijde van de zeer fel gecorrodeerde munt staat de buste van de vrijheid naar links. Het vrouwenhoofd van Marianne, de verpersoonlijking van de Vrijheid, draagt een Phrygische vrijheidsmuts. In de legende staat binnen een deels bewaarde parelcirkel ]QUE FRANÇAISE. Normaal staat onderaan nog de naam van DUPRÉ, de graveur van de muntstempel, tussen stippen maar dit is door corrosie verdwenen. Op de keerzijde staat binnen een deels bewaarde parelcirkel de horizontale tekst UN / CENTIME / L’AN 7 . / A. Deze laatste letter staat voor de muntplaats Parijs en wordt geflankeerd door twee niet nader te determineren figuurtjes die verwijzen naar de muntmeester. Op goed bewaarde munten staat aan de rechterzijde een haan naar links en aan de linkerzijde een vrouwenfiguur ten voeten uit.

De massa is 1,39 g en de diameter is 17,8 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_Revolutie

https://www.numismatica-herentals.be/Pdf/2008/De_munten_van_de_franse_revolutie.pdf

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marianne_(nationale_personificatie)

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Franse_republikeinse_kalender