Filips IV was 16 toen hij in 1621 de troon besteeg als koning van Spanje. Hij werd tot aan zijn dood in 1665 landsheer van de Zuidelijke Nederlanden. Omdat de aartshertogen Albrecht en Isabella, die onze streken vanaf 1598 bestuurden, kinderloos bleven, was Isabella tot aan haar dood in 1633 regentes van de Habsburgse Nederlanden in naam van Filips IV.

Filips IV trouwde twee keer. De eerste keer met Elisabeth van Frankrijk, dochter van Hendrik IV en Maria de Medici. Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren, die echter allen als kind overleden behalve Maria Theresia die later uitgehuwelijkt werd aan de beruchte Zonnekoning Lodewijk XIV. Zijn tweede huwelijk met aartshertogin Maria Anna van Oostenrijk, dochter van keizer Ferdinand III, resulteerde in vijf kinderen van wie er slechts twee de volwassen leeftijd bereikten. Van de 13 kinderen  van Filips IV werden er dus slechts 3 volwassen.

De legende op de duit

Voorzijde: PHIL. IIII. D.G. HISP. ET. INDIAR. REX

Filips IIII, bij Gods gratie koning van Spanje en de Indiën

Keerzijde: ARCH. AVS. DVX. BVRG. ET. CO. FL. ZC

Aartshertog van Oostenrijk, hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen enz.

PPV 00814

Op de voorzijde van deze koperen duit staat binnen een zeer slecht bewaarde parelcirkel een Bourgondisch kruis, getopt door een kroon. Onderaan hangt het juweel van het Gulden Vlies. Links en rechts staat het jaartal 16 / [ ]6. In de legende staat: (lelie) PHIL [ ] II [ ] G . HISP [ ]  DIAR . R [ ]. Op de keerzijde staat in het midden binnen een cirkel het gekroonde wapenschild van de koning waarvan enkel de rechterhelft bewaard bleef. In de legende staat . ARCH AVS . DVX . BUR [ ] CO . FL . ZC. Het geheel is omsloten door een parelcirkel die slechts gedeeltelijk bewaard bleef. De lelie bij het begin van de legende leert dat deze duit te Brugge werd geslagen.

De massa is 1,45 g en de diameter is 21,6 mm.

Bron

https://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_IV_van_Spanje