Isabella – officieel Elisabeth genoemd naar haar moeder – werd in 1566 geboren uit het tweede huwelijk van koning Filips II. Nadat een poging om haar uit te huwelijken aan het Franse vorstenhuis mislukte, huwde zij met haar neef, aartshertog Albrecht van Oostenrijk die op zijn achttiende al tot kardinaal was benoemd maar die nog geen wijdingen had ontvangen. Als huwelijksgeschenk kreeg zij de soevereiniteit over de Habsburgse Nederlanden op voorwaarde dat deze terug zouden keren naar Spanje als het huwelijk kinderloos zou blijven. Het huwelijk werd pas na het overlijden van Filips II gesloten en het pas gehuwde koppel nam dadelijk bezit van de Nederlanden. Hoewel de Nederlanden vanaf dan in principe een onafhankelijk vorstendom waren, bleven zij nauwelijks meer dan een satellietstaat van Spanje. Pogingen om de Nederlanden opnieuw te verenigen bleven zonder veel gevolg ondanks enkele markante successen onder meer de verovering van Oostende in 1604. Als dank voor deze overwinning schonken de aartshertogen in 1605 stadsrechten aan Scherpenheuvel. Er werd een aanvang gemaakt met de bouw van de befaamde basiliek die gewijd werd in 1627. Deze basiliek werd uitgebouwd als een spirituele versterkte burcht van de contrareformatie en werd, helemaal naar militair model omringd door een reeks vooruitgeschoven bastions in de vorm van kluizen die, zoals in Bolderberg (Heusden-Zolder), vaak gebouwd werden naar voorbeeld van het Heilig Huis van Loreto. Als gevolg van hun inspanningen voor de bouw van de basiliek werden de aartshertogen afgebeeld op devotieprenten en -medailles van Scherpenheuvel als twee knielende figuren voor een Mariakapelletje dat aan een boom hangt. Na het overlijden van Albrecht kwamen de Nederlanden terug onder Spaans bestuur maar bleef Isabella als landvoogdes aan het bewind. Zij overleed in 1633 te Brussel

PPV 00815

Op de voorzijde staat binnen een cirkel een Bourgondisch kruis, getopt door een kroon. In het midden is over het kruis een vuurijzer afgebeeld waaraan het juweel van het Gulden Vlies hangt. Links en rechts staat het jaartal 16 / 15. In de legende staat: boom (?) ARCHID . AVST . DVC . BVRG . ET . B . Z. Op de keerzijde van deze koperen duit staat binnen een cirkel het gekroonde wapenschild van de aartshertogen. In de legende staat: boom (?) ALBERTVS . ET ELISABET . D . G.

De massa is 1,42 g en de diameter is 21 mm.

Het atelierteken op dit exemplaar is erg verweerd door corrosie maar lijkt op een boompje dat in ‘s-Hertogenbosch gebruikt werd.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_van_Oostenrijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Spaanse_Nederlanden#De_Nederlanden_onder_aartshertogen_Albrecht_en_Isabella_(1596-1621)