De gekendste La Belle Jardinière is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Rafaël (1483-1520). In het Nederlands wordt dit werk ‘Madonna met kind en Johannes de Doper’ genoemd. Het schilderij wordt gedateerd tussen 1507 en 1508 en bevindt zich in het Louvre. Ook heel wat andere schilderijen, toneelstukken en andere literatuur, zoals gedichten, dragen deze naam.

De kledingzaak, die in 1824 te Parijs werd geopend in de Rue du Pont-Neuf 2 de Île de la Cité, kreeg ook deze naam. Deze kledingwinkel maakte aan democratische prijzen confectiekleding voor dames, heren en kinderen, maar ook maatkleding en militaire kleding zowel voor het Franse leger als voor de geallieerde legers, jachtkledij en ook vêtements pour l’automobile. De massaproductie gebeurde in eigen confectieateliers. Door het grote succes konden in Frankrijk in 1860 al 322 verkooppunten uitgebaat worden. Niet alleen kleding werd voorzien van een label, ook knopen, gespen en allerlei accessoires droegen de firmanaam La Belle Jardinière. Een mooi voorbeeld is deze 19de-eeuwse gesp vermoedelijk voor het bevestigen van jarretelles, met de vermelding van de bedrijfsnaam, die op een rommelmarkt te koop werd aangeboden. Een jarretelle is, maar vooral was, een onderdeel van damesondergoed dat bedoeld was om kousen mooi op te houden. Jarretelles worden aan een gordel bevestigd. De jarretelles verbinden de jarretellengordel met de kous. Gelijkaardige gespen waren al in de mode in de 18de eeuw.

VAR 00324

De gesp is gemaakt van messing en heeft de vorm van een afgeronde rechthoek. Aan de cilindervormige middenstijl werden twee angels voorzien die tot aan de linkerstijl reiken. Op deze stijl, die min of meer vlak is, staat de tekst BELLE JARDINIERE. De rechterstijl evenals de boven- en onderrand hebben een lensvormige doorsnede. Op de achterzijde staat op de linkerstijl PARIS tussen twee vijfpuntige sterretjes.

De afmetingen zijn 23,8 x 32,6 x 3,8 mm.

Bronnen:

http://paris1900.lartnouveau.com/paris00/gds_magasins/la_belle_jardiniere.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rafa%C3%ABl_(kunstenaar)

https://www.pariszigzag.fr/secret/histoire-insolite-paris/la-belle-jardiniere-les-grands-magasins-mythiques-du-pont-neuf

R. Whitehead, Buckles 1250-1800, Witham 2003

https://www.modemuze.nl/collecties/geelkoperen-gesp-met-dubbele-angel-en-tekst-am-cie-paris