Maria-Theresia werd geboren in 1717. Op de gevonden dubbele oord staat Maria-Theresia afgebeeld als een 32-jarige jonge keizerin van het Heilige Roomse Rijk, een titel die ze van 1745 tot aan haar dood in 1780 droeg hoewel ze zich nooit officieel tot keizerin liet kronen. Maria-Theresia is de enige Habsburgse vrouw die ooit zelf regeerde. Ze draagt een parelsnoer in vijf slierten om haar hals. Op haar hoofd prijkt een diadeem bezet met parels en pareloorbellen sieren haar oren. Deze opsmuk is zeer goed te zien op goed bewaarde exemplaren. Op oorden, opgediept uit de aarde, kunnen al deze sieraden zelden onderscheiden worden. Maar ook de legende is op deze munten zeer dikwijls slechts gedeeltelijk leesbaar.

Op de voorzijde staat normaal: M . T . D . G . R . JMP . G . H . B . REG . A . A . D. BURG wat betekent Maria Theresia, bij Gods gratie Rooms keizerin, koningin van Duitsland (Germania), Hongarije en Bohemen, Aartshertogin van Oostenrijk (Austria) en hertogin van Bourgondië en op de keerzijde kan men AD USUM BELGII AUSTR 1752 lezen wat betekent voor het gebruik in de Oostenrijkse Nederlanden.

Dubbele oord

Op de voorzijde van de dubbele oord staat in het midden de buste van Maria Theresia naar rechts. In de legende staat  ] T . D . G . R . J [ ] G . A . A . D. BU[. Op de keerzijde staat binnen een bladerkrans in het midden in vijf lijnen AD / USUM / BELGII / AUSTR . / 1752. Het atelierteken, een klimmend leeuwtje, laat zien dat deze dubbele oord geslagen werd te Brugge. Dergelijk dubbele oorden werden te Brugge geslagen in de periode  1749 en 1753.

De massa is 7,38 g en de diameter 26,6 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresia_van_Oostenrijk_(1717-1780)

http://users.skynet.be/peterdegroote/downloads/CatOostNed.pdf