Dieuze ligt in het Franse kanton Le Saulnois, departement Moselle. In deze streek wordt al zout gewonnen sinds de ijzertijd. Aanvankelijk werd het zoutrijke water in potten geschept. Door deze te verwarmen en continue water bij te scheppen werd een pot vol zout verkregen. Er restte enkel de pot stuk te slaan, dit verklaart meteen de storthopen met scherven in deze zoutstreek. Rond de zoutwaterputten van het dorp heeft zich dan in de loop van de middeleeuwen een versterkte stad ontwikkeld. Volgens het boek Hedendaagsche Historie, Of Tegenwoordige Staat Van Frankryk, Tweede deels, Eerste stuk, Isaak Tirion, Amsterdam, 1752 zou 100 pond water in Dieuze zestien pond zout opgeleverd hebben. Na de Franse Revolutie werden een aantal zoutfabrieken verenigd in de ‘Compagnie des Salines et Mines de Sel de l’Est’. Vanaf het einde van de 18de eeuw en mogelijk vroeger werd het zout in met lood verzegelde tonnen vervoerd met paard en kar. Nadien werd het zout in zakken overgeschept. In de loop van de 19de eeuw richtte de fabriek van Dieuze zich op de afgeleide producten van zout zoals sodabicarbonaat, sodafosfaat, soda… en komt de productie van tafelzout op de tweede plaats. Het zout werd ook naar België geëxporteerd zo blijkt uit de vondst van verzegelloodjes. In 1921 kocht de firma Kuhlman het bedrijf op en baatte het verder uit tot 1973. De meeste gebouwen van de zoutindustrie in Dieuze zijn inmiddels gerestaureerd en hebben een andere functie gekregen.

Bron: http://salinesroyales.fr//wp-content/uploads/LES_SALINES_ROYALES_DE_DIEUZE1.pdf

PPV 00662

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een parelcirkel horizontaal het woord ‘DIEUZE’. Op de keerzijde staat eveneens binnen een parelcirkel het woord ‘SELS’. Het loodje werd gevonden in Tienen.

PPV 00663

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een parelcirkel horizontaal het woord ‘.IEUZE’. Op de keerzijde staat eveneens binnen een parelcirkel het woord ‘SELS’. Het loodje werd gevonden in de omgeving van Diest.

PPV 00665

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een parelcirkel horizontaal het woord ‘DIEUZE’. Op de keerzijde staat eveneens binnen een parelcirkel het woord ‘SELS’. Het loodje werd gevonden in Bekkevoort.

PPV 00666

Op de voorzijde van het verzegelloodje staat binnen een parelcirkel horizontaal het woord ‘..EUZE’. Op de keerzijde staat eveneens binnen een parelcirkel het woord ‘S…’. Het loodje werd gevonden in Tienen.