Een sabel, degen of bajonet zit in een schede die aan een riem hangt. Om dit wapen te positioneren, zodat het niet heen en weer slingert, zit de schede in de periode 17de – eerste helft 18de eeuw aan enkele riempjes vast of in een soort lederen open zak. Bovenaan de schede zit een koperen omhulsel dat stevigheid biedt aan de schede en deze openhoudt. De rest van de schede is meestal van leder en wordt gelijmd aan het koperen gedeelte maar is hieraan ook verzekerd door een metalen clip, we noemen deze clip verder ‘schedehaak’, wat de letterlijke vertaling uit het Frans is. In het boek ‘Institutions militaires pour la cavalerie et les dragons, M. de la Porterie, Parijs, Guillyn’  uit 1754 staat dat de manier waarop de haak aan de schede is bevestigd niet optimaal is. De lijm lost dikwijls en meteen valt ook een deel van de schede, waaronder de schedehaak op de grond. Het gebeurt ook dikwijls dat de schedehaak uit de schede valt. Bij het trekken van de sabel volgt dan de schede ook de sabel en is de cavalerist verplicht om met de linkerhand de schede vast te houden. De bevestigingstechniek van de schede werd na 1754 verbeterd. Soms werden de schedehaken versierd maar meestal werden ze niet of slechts summier versierd.

PPV 00571

De schedehaak, gemaakt van een koperlegering is 180° gebogen. Het langste zichtbare gedeelte is versierd met vijf schuine strepen en versmalt naar het uiteinde dat iets dikker is. De haak heeft een schopvormig uiterlijk. Afmetingen: 61 x 17,3 x 11,9 mm.

PPV 00572

De schedehaak, gemaakt van een koperlegering is 180° gebogen. Het langste gedeelte versmalt naar het uiteinde. De haak heeft een schopvormig uiterlijk. Afmetingen: 49,1 x 18,5 x 10,7 mm.

PPV 00573

De schedehaak, gemaakt van een koperlegering is 180° gebogen. Het langste gedeelte versmalt naar het uiteinde. De haak heeft een schopvormig uiterlijk. Afmetingen: 48,8 x 13,3 x 10,8 mm.

PPV 00580

Het fragment van een versierde schedehaak, gemaakt van een koperlegering, mist het haakgedeelte en is geplooid. Het is bovenaan versierd met een krulmotief. Het voorwerp is naar onder toe versmald afgewerkt met vier verticale ribben die eindigen op een kroontje. Onder het kroontje werden twee horizontale groeven voorzien met er onder een knop. Afmetingen: 56 (lengte in originele positie)  x 13,5 x 6 mm (fragment).