De oudste kaarsen, zoals wij ze kennen, dateren wellicht uit de Romeinse periode. In de middeleeuwen gebruikte men de kaarsen ook als klok. Ringen gaven het uur aan. Tegenwoordig heeft de kaars enkel nog een romantische waarde. Om de kaars recht te houden werden talloze modellen van kaarsenhouders gemaakt in allerlei materialen.

VAR 00012

De kaarsenhouder uit een loodtinlegering heeft een vormnaad. De houder staat op drie standvoetjes die de vorm hebben van een pootje met drie tenen. Op het oppervlak werden als versiering driehoekjes aangebracht die werden opgevuld met een wafelstructuur. Een kaars van 13,5 mm paste in de houder. Afmetingen: 36 mm hoog en 56 mm diameter. In Leuven, Brugge, Mechelen en Londen zijn identieke kandelaars teruggevonden, ze worden gedateerd in de 13de/15de eeuw.

VAR 00013

Een kaarsenhouder uit roodbakkende klei heeft een ronde standvoet. De kaarsenhouder is ruw afgewerkt. Een kaars van 15 mm paste in de houder. Afmetingen: 65,2 mm hoog en 56,5 mm breed. Datering?

VAR 00109

Een kaarsenhouder uit fijne witbakkende klei heeft een ronde standvoet. Een kaars van 13 mm paste in de houder. Verschillende delen zijn beschadigd. Afmetingen: 57 mm hoog en 52 mm breed. Datering?