Er zijn meerdere heiligen met de naam Quirinus maar de Quirinus die in onze regio vereerd werd en nog steeds wordt is de heilige Quirinus van Neuss. Sint-Quirinuskerken zijn onder meer te vinden in Viversel (Heusden-Zolder), Molenbeek-Wersbeek (Bekkevoort), Bunsbeek (Glabbeek) en Rukkelingen-Loon (Heers). Quirinus kapellen staan er onder meer in Loenhout (Wuustwezel), Meerle (Hoogstraten) en Meldert (Hoegaarden). Het centrum van de verering van Quirinus bevindt zich in Neuss, Noordrijn-Westfalen, waar ook de belangrijkste relikwieën bewaard worden. Een beeld van de heilige siert er de koepel van de Sint-Quirinusbasiliek die ook veel bedevaarders van onze streken aantrok.

Volgens een legende zou deze Quirinus een Romeinse officier, een tribuun, geweest zijn die zich bekeerde tot het christendom. Om die reden werd hij gemarteld. Zijn handen en voeten werden afgehakt, zijn tong werd uitgetrokken, zijn ogen werden uitgestoken en hij werd nog op andere manieren gemarteld tot hij uiteindelijk werd onthoofd. Al deze wreedheden werden voorgesteld op het retabel uit 1545, dat te zien is in de parochiekerk van Loenhout.

De heilige Quirinus wordt aanroepen voor de genezing van pest, pokken en jicht, been- en voetproblemen, verlamming, huidziekten, oorpijn en botbreuken. Hij is ook de patroonheilige van paarden en runderen. Hij wordt afgebeeld als Romeinse officier in wapenuitrusting met schild en lans.

VAR 00318

Op de voorzijde van de kleine devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand S. QUIRIN P. P. N. (= Saint Quirin priez pour nous). In het midden staat een Romeinse soldaat met helm ten voeten uit. In de linkerhand houdt hij een lans vast die aan iedere zijde een punt heeft. Met de rechterhand houdt hij een versierd schild vast. Op de keerzijde staat de beeltenis van een gekroonde Maria in driehoekvorm op een voetstuk en onderaan de letters SMR van Sancta Maria Regina. Aan haar linkerzijde houdt ze het gekroonde Christuskind vast en rechts een scepter. Haar kleed is versierd met 10 vijfpuntige sterren.

Afmetingen: 19,7 x 13,8 x 0,8 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Quirinus_van_Neuss

http://www.geschiedenisvanloenhout.net/thematisch/altaarstuk-st-quirinus/

https://tomlemmens.be/artikels/retabel_loenhout.html