In het jaar 800 werd Karel de Grote, kleinzoon van Karel Martel, in de St. Pietersbasiliek van Rome door paus Leo III tot keizer gekroond. Hij huwde viermaal, had minstens vier ‘bijvrouwen’ en minstens 18 kinderen. Karel de Grote deed zijn bijnaam alle eer aan want hij zou niet alleen stevig gebouwd, maar voor zijn tijd ook uitzonderlijk groot geweest zijn, tussen 1,79 en 1,92 m. Hij stierf in 814 te Aken.

Zie ook: http://testavzw.be/de-dom-munster-van-aken-exposeert-om-de-zeven-jaar-vier-belangrijke-christelijke-relikwieen-heiligthumer/

VAR 00292

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘CAROLUS MAGNUS.’. In het midden staat Karel de Grote voluit gekleed in een wijde mantel met in zijn linkerhand een scepter en in zijn rechterhand de ‘Dom van Aken’. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘DIES IST DAS HEILIGTHUM VON AACHEN’. In het midden staat een kruis, in de kwadranten  worden de vier voornaamste relieken, die zich in de dom van Aken bevinden, afgebeeld. Afmetingen: 27,7 x 20,7 x 1,3 mm.