Deze devotiemedaille van Scherpenheuvel kan bijna exact gedateerd worden door de aanwezigheid van goed leesbare zilvermerkjes. Het ene – Franse – zilvermerk stelt een ‘bij’ voor  en werd geplaatst tussen 1 oktober 1860 en 5 december 1879. De andere poinçon stelt een gotische letter E voor, dit Belgisch merk werd geplaatst voor importzilver tussen 1832 en 1869. De merken zijn geïdentificeerd door prof. J. van Heesch van het Penningkabinet te Brussel. Dus dateert de devotiemedaille uit de periode 1860 – 1869. De afbeelding op de voorzijde verschilt van de traditionele exemplaren door het ontbreken van krukken in de boom, door de zeer hoge stam, door de afbeelding van de basiliek en door de configuratie van de biddende personen. Ook de keerzijde is apart door de tekst ‘Aucune tache n’est en vous’, in het Latijn ‘Macula non est in te’, die zelden op medailles van Scherpenheuvel voorkomt. De betekenis is dat Maria vrij is van erfzonde.

Bron:  W. van Dievoet, Répertoire général des orfèvres et des marques d’orfèvrerie en Belgique, II, 1798-1942, Bruxelles, 2010, p. 35

VAR 00271

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille, gemaakt van zilver, staat in de rand de tekst: ‘N. D. DE MONTAIGUE P. P. N. O. L. V. VAN SCHERPENHEUVEL’. In het midden staat een gekroonde Maria met gekroond kind aan haar linkerzijde en scepter aan haar rechterzijde tegen de stam van een boom. Op haar kleed staan de initialen ‘SM’. Onderaan de boom staan rechts drie personen waarbij één persoon de stam aanraakt. Links staat een persoon die een stok vasthoudt. Op de achtergrond is op een heuvel de basiliek afgebeeld. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘AUCUNE TACHE N’EST  EN VOUS’. In het midden, onder een stralenboog bestaande uit streepjes en stippen, staat de wonderdadige Maria op een wolk en met slang aan haar voeten. Op de achtergrond staan 17 vijfpuntige sterretjes. Op het draagoog staan bilateraal zilvermerkjes. Afmetingen: 19,9 x 14,3 x 0,8 mm.