De Italiaanse heilige Alphonsus van Liguori, zijn Italiaanse naam is Alphonso Maria de Liguori, werd in 1696 geboren te Napels en overleed er in 1787. Hij stichtte in Italië de congregatie van de redemptoristen, in 1731 een vrouwencongregatie en een jaar later een mannencongregatie. Hij was jurist en bisschop en werd heilig verklaard in 1839 mede door zijn bijzondere miraculeuze verschijning in 1774 aan het sterfbed van paus Clemens XIV in Rome terwijl hij eigenlijk in zijn kloostercel te Napels zat. De congregatie van de redemptoristen of de Congregatio Sanctissimi Redemptoris breidde zich snel uit en is in België al actief sinds 1830. Hun doel is opkomen voor de armen en ze materieel en spiritueel te steunen.

Onze-Lieve-Vrouwe van Altijddurende Bijstand

Op de keerzijde van de medailles staat de Onze-Lieve-Vrouwe van Altijddurende Bijstand. De devotie tot Onze-Lieve-Vrouwe van Altijddurende Bijstand is bijzonder sterk geweest bij de redemptoristen en de congregatie heeft veel bijgedragen tot haar verspreiding. Op de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt de lans en spons als voorwerpen van Jezus’ kruisiging. Op de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers. Een kenmerk van de Onze-Lieve-Vrouwe van Altijddurende Bijstand is dat de sandaal van Jezus altijd los hangt te bengelen.

VAR 00304

Op de voorzijde van de grote ronde devotiemedaille, gemaakt van koper, staat binnen een parelcirkel in de rand de tekst: ‘S. ALPHONSUS FUND. C. SS. R. EP. ET E. D.’. In het midden zit Alphonsus met aureool in een zetel met in zijn rechterhand een schrijfveer. Hij draagt een kruisbeeld om zijn nek. Hij kijkt naar links naar een kruisbeeld, een mijter, een inktpotje en enkele boeken die op een tafeltje staan. Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel in de rand: ‘S. MARIA PERPETUO SUCCURSU ORA PRO NOBIS’. In het midden staat de buste van Maria met Jezuskind in de armen. Links en rechts van het Mariahoofd staan engeltjes met attributen. Boven het linker engeltje staan de letters: ‘M P O P M’, boven het rechter: ‘O V O P A’. De laatste letter is onduidelijk. Onder dit engeltje staan de letters: ‘I C X C’. Afmetingen: 42,3 x 36 x 4,2 mm.

VAR 00305

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering, staat in de rand de tekst: ‘ST ALPHONSE DE LIGUORI PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat de buste van Alphonsus van Liguori met aureool terwijl hij zijn armen gekruist voor zijn borst houdt. Hij kijkt naar een kruisbeeld. Voor hem ligt een boek waarop in het midden een medaillon staat met de afbeelding van een onduidelijk personage. Onderaan staat een klavertje. Op de keerzijde staat in de rand de tekst: ‘N. D. DU PERPETUEL SECOURS PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat het bovenlichaam van Maria met aureool en Jezuskind op haar arm. Links en rechts van het hoofd van Maria staat een engel met een attribuut. Onderaan staat een klavertje. Afmetingen: 24,1 x 17,3 x 0,8 mm.