Napoleon I kennen we allemaal van de Slag bij Waterloo waar hij in 1815 het onderspit delfde tegen het Europese geallieerde leger. Hij had een zoon, geboren in 1811, die hem normaal zou opvolgen als keizer Napoleon II maar in ballingschap opgroeide bij zijn familie in Oostenrijk. Hij stierf er in 1832 op 21-jarige leeftijd aan tuberculose. In 1940 werden zijn resten op bevel van Hitler overgebracht naar Frankrijk.

Napoleon I stelde zijn jongste broer, Lodewijk Napoleon, in 1806 aan tot koning van Holland, Hij bleef dit tot 1810 toen zijn koninkrijk bij Frankrijk ingelijfd werd. Lodewijk Napoleon had drie zonen. De jongste, geboren in 1808, werd in 1848 president van de Tweede Franse Republiek en na een staatsgreep in 1851 werd hij in 1852 tot keizer verkozen. Uit respect voor zijn jong gestorven neef Napoleon II, die nooit keizer was, wilde hij Napoleon III genoemd worden. Zijn regeringsperiode staat bekend als het Tweede Franse Keizerrijk en voorlopig (?) ook het laatste Franse keizerrijk. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) werd hij in 1870 gevangen genomen bij de Slag van Sedan. Napoleon III werd in 1871 vrijgelaten en overleed als banneling in Engeland in 1873, 64 jaar oud. Munten van Napoleon III worden in België frequent gevonden, waarom dat zo is kan je lezen in:

http://testavzw.be/in-belgie-kon-van-1865-tot-1914-betaald-worden-met-onder-meer-franse-italiaanse-en-zwitserse-muntstukken/

PPV 00886

Op de voorzijde van de bronzen munt staat binnen een parelcirkel het gelauwerde hoofd van keizer Napoleon III naar links. Onder het hoofd staat BARRE, de familienaam van Albert Désiré Barre die de voorzijde stempel graveerde. Albert Désiré was de zoon van Jacques Jean die de keerzijde stempel graveerde. In de legende staat binnen een parelcirkel NAPOLEON III EMPEREUR en onderaan staat 1856 tussen een anker en een bij.

Op de keerzijde staat binnen een parelcirkel een adelaar met gespreide vleugels en het hoofd naar rechts. Hij zit op een pijlenbundel met boven- en onderaan bliksemschichten. Onder de tak staat een dubbele letter B die verwijst naar de muntplaats Straatsburg. In de legende staat binnen een parelcirkel bovenaan EMPIRE FRANCAIS en onderaan CINQ CENTIMES. Beide zijn gescheiden door een vijfpuntige ster.

De munt werd gevonden te Tessenderlo. De massa is 4,21 g en de diameter 25,2 mm.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_III

https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_II