Sommige voorwerpen zijn moeilijk met zekerheid te identificeren of te dateren. Soms zijn het onderdelen van een groter object of maken ze deel uit van een mechanisme. De onderstaande objecten lijken morfologisch zeer fel op elkaar maar toch werden ze niet industrieel vervaardigd. De vorm van sommige, een rechthoek waarvan een korte zijde uitloopt op een spits die voorzien is van een oog voor een nagel en de I-vormige opening lijken op een ‘vroege’ datering, 16de eeuw (?) te wijzen maar de vrij brute afwerking kan misleidend zijn. De identificatie als beschermplaatje voor een sleutelgat behoort tot de mogelijkheden maar lijkt onwaarschijnlijk. De vorm van het ‘sleutelgat’ is immers afwijkend van wat normaal verwacht mag worden. Een interpretatie als koppel is niet uitgesloten.

Wie heeft een andere hypothese of nog beter wie weet welke functie de objecten hadden?

PPV 00529

Het opengewerkt plaatje, gemaakt van een koperlegering, heeft een min of meer vierhoekige vorm. Bovenaan lopen de zijden spits naar elkaar toe. De linkerzijde van de ‘spits’ heeft een zeer kleine uitstulping. Het opengewerkte deel bestaat uit twee vierhoekjes die met elkaar verbonden zijn. Bovenaan is er een recht rond gat met een diameter van 5,8 mm. Afmetingen: 42,2 x 23 x 2,3 mm

PPV 00530

Het opengewerkt plaatje, gemaakt van een koperlegering, heeft een min of meer vierhoekige vorm. De rechterzijde is licht concaaf en onderaan afgeschuind. Bovenaan lopen de zijden spits naar elkaar toe, maar de spits is afgerond. De linkerzijde van de ‘spits’ heeft een zeer kleine uitstulping. Ter hoogte van deze uitstulping zit er een korte omhooglopende gleufje. Het opengewerkte deel bestaat uit twee vierhoekjes die met elkaar verbonden zijn. Bovenaan is er een recht rond gat met een diameter van 5 mm. Afmetingen: 43,2 x 21,5 x 3 mm.

PPV 00531

Het langwerpige opengewerkte plaatje, gemaakt van een koperlegering, heeft een min of meer vierhoekige vorm. Langs de linkerzijde is er een langgerekte uitstulping. Bovenaan is de rechthoek licht convex. Net onder het ronde rechte gat, met diameter 4,7 mm, is er bilateraal een kleine verdikking. Net onder de rechter verdikking is er een kort omhooglopend gleufje. Het opengewerkte deel bestaat uit twee vierhoekjes die met elkaar verbonden zijn. Beide vierhoekjes zijn licht taps naar boven toe en het onderste vierhoekje heeft een langwerpige vorm.  Afmetingen: 47,7 x 19,7 x 1,6 mm.

PPV 00532

Het kleine opengewerkte plaatje, gemaakt van een koperlegering, heeft een min of meer vierhoekige vorm. De onderzijde is licht convex en de linkerzijde is onderaan licht concaaf. Het opengewerkte deel bestaat uit een naar links gedraaide ‘U’. Bovenaan is er een recht rond gat met diameter 3 mm. Links naast dit gat is er een naar onder gericht kort gleufje. Afmetingen: 20,7 x 10,9 x 2,2 mm.