In het evangelie van Johannes staat dat de zijde van Jezus doorboord werd door een lans waarna er bloed en water uitstroomde. Vanaf de 17de eeuw, na de godsdienstoorlogen, groeide de verering van het Heilig Hart uit tot een openbare cultus. Het Heilig Hart staat symbool voor het leven en lijden van Christus. Op het einde van de 19de eeuw werd het Heilig Hart in de strijd gegooid tegen het opkomend socialisme en werden overal Heilig Hartbeelden opgericht., die ook nu nog op vele openbare plaatsen te zien zijn onder meer in Sint-Truiden en Tessenderlo.

VAR 00166

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille van messing, staat rondom de tekst ‘CŒUR SACRÉ DE JESUS AYEZ PITIÉ DE NOUS’. In het midden staat Jezus met aureool. Zijn rechterarm wijst naar beneden en zijn linker wijsvinger wijst naar zijn stralend hart. Op de keerzijde staat rondom de tekst ‘N.D. DU SACRE CŒUR PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat Maria voluit afgebeeld. Haar armen zijn naar beneden gericht en ze laat de binnenzijde van haar handen zien. Voor haar staat het Jezuskind met aureool. Met de rechterhand maakt het Kind een zegenend gebaar. Zijn linkerhand wijst naar zijn stralend hart. Afmetingen: 21 x 15 x 0,8 mm.

VAR 00167

Op de voorzijde van de kleine spitsovale devotiemedaille van wit metaal, staat rondom de tekst ‘SACRE CŒUR DE JESUS JE VEUX VOUS AIMER ET VOUS FAIRE AIMER.’. Binnen een parel- en een lobbenspitsovaal staat Maria die met beide handen naar de borststreek wijst waar zich een vlammend hart bevindt. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘EGLISE DU VŒU NATIONAL AU SACRÉ CŒUR DE JESUS’. In het midden staat de Basilique du Sacré Coeur van Parijs afgebeeld. Deze werd tussen 1875 en 1914 gebouwd. Afmetingen: 20,2 x 13 x 0,5 mm.

VAR 00189

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille van zilver, staat rondom de tekst ‘COEUR DE JESUS AYEZ PITIE DE NOUS’. In het midden staat Jezus met aureool. Zijn rechterarm wijst naar beneden en zijn linker wijsvinger wijst naar zij stralend hart. Op de keerzijde staat rondom de tekst ‘N. D. DU SACRE COEUR PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat de gekroonde Maria voluit afgebeeld. Ze draagt het gekroond Jezuskind in haar armen aan haar linkerzijde. In de rechterhand houdt ze een stralend hart met kruis vast voor de borst van Jezus. Jezus wijst met zijn linkerhand naar het hart. Afmetingen: 20,1 x 14,4 x 0,6 mm.

VAR 00192

Op de voorzijde van de kleine ovale devotiemedaille van messing of brons, staat rondom de tekst ‘DILEXIT ME ET TRADIDIT SE’. De tekst is gevolgd door een vijfpuntig sterretje tussen twee stippen. In het midden staat de buste van Jezus met een aureool, die met beide handen naar zijn stralend hart grijpt. Op de keerzijde staat rondom de tekst ’IBI DOLORES UT PARTURIENTIS’. Deze tekst wordt eveneens gevolgd door een vijfpuntig sterretje tussen twee stippen. In het midden staat de buste van Maria met aureool, die met beide handen naar een vlammend en stralend hart grijpt. In het hart zit een dolk. Afmetingen: 26,8 x 18,3 x 2,6 mm. Datering: eerste helft 19de eeuw.

Opmerking:

‘Ibi dolores ut parturientes’ is de tweede helft van Psalm 47 vers 7. Volgens een bijbelvertaling betekent dit ‘een wee als een barende vrouw’.

‘Dilexit me et tradidit se’ komt uit de Brief aan de Galaten 2: 20 en betekent volgens dezelfde bijbelvertaling ‘die mij heeft liefgehad en die zich heeft overgeleverd’.

VAR 00219

Op de voorzijde van de ovale devotiemedaille van zilver, staat rondom de tekst ‘SACRÉ COEUR DE JÉSUS PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat de buste van Jezus met aureool. Hij wijst met beide handen naar zijn borst waar zich een stralend hart met kruisteken bevindt. Onderaan staat een klein kruis. Op de keerzijde staat rondom de tekst ‘TRÈS SAINT COEUR DE MARIE PRIEZ POUR NOUS’. In het midden staat Maria met aureool vanaf de heupen afgebeeld. Ze houdt haar hoofd schuin. In de rechterhand houdt ze een bloem vast. Met haar linkerhand wijst ze naar een stralend en vlammend hart voor haar borst. In het hart steekt een dolk. Bovenaan staat een onduidelijk merk. Afmetingen: 24 x 17 x 0,8 mm.