De Italiaan Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci (1810 – 1903) was paus van 1878 tot 1903. Hij werd priester in België tijdens het bewind van Leopold I. Hij stimuleerde de katholieke studie van de natuurwetenschappen, iets wat in die tijd niet vanzelfsprekend was. In 1883 stelde hij ook het Vaticaanse archief open voor alle wetenschappers zonder onderscheid van hun geloof. Hij is ook de eerste paus die gefilmd werd, namelijk in 1896 door ondermeer Thomas Edison. Hij stierf als paus op 93-jarige leeftijd.

VAR 00066

Op de voorzijde van de rechthoekig afgeronde devotiemedaille, gemaakt van messing, staat binnen een parelomtrek/krulversiering links in de rand de verticale tekst ‘LEO . XIII .’, rechts staat ‘PONT . MAX .’ Onderaan staat ‘ROMAE’. In het midden staat de buste van de paus kijkend naar rechts. Op de keerzijde staat binnen een parelomtrek links in de rand de verticale tekst ‘S . PIETRO’. Rechts staat ‘S . PAOLO’. Onderaan staat ‘ROMA’. Bovenaan staat een naar beneden duikende vogel omgeven door stralen. In het midden staan Petrus en Paulus met aureool afgebeeld vanaf de knieën. Petrus houdt in zijn linkerhand een sleutel vast, Paulus een zwaard. De apostelen kijken elkaar aan. De afmetingen zijn: 29,4 x 18,4 x 1 mm.

VAR 00173

Op de voorzijde van de devotiemedaille die de vorm heeft van een vierpas en gemaakt is van messing staat in de rand de tekst ‘GIUBILEO SECOLARE ANNO SANTO ROMA 1900’. In het midden staat de buste van paus Leo XIII, kijkend naar links. Links en rechts staat naast de buste de tekst ‘LEONE XIII PONT. MASS.’. Op de keerzijde staat in de rand de tekst ‘OMAGGIO UNIVERS A. GESU. REDENT.’. Onderaan staan drie achtbladige bloemhoofdjes naast elkaar. In het midden zit Christus voor een kruis met stralen op een wolk. Hij maakt met de rechterarm een zegenend gebaar en in de linkerhand houdt hij een globus met kruis. Aan zijn voeten werd het bovenlichaam van een engel afgebeeld. De engel wijst met de rechterarm naar Christus. De afmetingen zijn: 33,4 x 27,3 x 1,4 mm.