Mangaan is een metaal dat in de natuur onder meer voorkomt als het mineraal pyrolusiet. De Egyptenaren en de Romeinen gebruikten mangaan bij de productie van glas om de groenkleuring te verhinderen. Door mangaan toe te voegen kreeg het glas een lichtpaarse, koninklijke amethistkleur. Die eigenschap werd tijdens de 17de  eeuw herontdekt. Mangaanoxide werd vanaf de tweede helft van de 17de eeuw gebruikt om aardewerk paars te glazuren. Dit paarse glazuur wordt daarom nog steeds mangaanpaars genoemd. Vrijwel alle pottenbakkerscentra pasten het nieuwe procedé onmiddellijk toe. Mangaanoxide wordt nog steeds gebruikt als paars glazuurmiddel.

De steengoedkruik

De zeer kwalitatief gemaakte kruik is vervaardigd van steengoed. Het lichaam is bolrond en de hals cilindervormig behalve bovenaan waar deze conisch uitloopt. Vanuit het midden van de hals vertrekt een handvat dat bijna tot in het midden van de kruik reikt. Op de bovenzijde van dit handvat, dicht bij de hals, zijn drie kleine gaatjes voorzien in een driehoekvorm om een tinnen deksel te kunnen bevestigen. Op het handvat werden overlangs twee ribbels aangebracht.

Vanuit archeologisch oogpunt is de kruik compleet. De voorstelling van de versiering op het lichaam is duidelijk. Op een achtergrond van kleine ongekleurde noppen staan bovenaan en onderaan S-vormige krullen, gekleurd met mangaanpaars glazuur. In het midden staan kruisvormige figuren, gekleurd met kobaltblauw glazuur. Links en rechts van deze reeks dient een verticale licht gebogen lijn als afwerking. Onderaan, net boven de voet, werd een afwerkingslijn in kobaltblauw voorzien en bovenaan, onder de geprononceerde ribbel, werden twee lijnen blauw gekleurd. Het geheel werd bedekt met transparant zoutglazuur.

De hoogte van de kruik is 20 cm en de diameter bedraagt 14,5 cm, met het handvat erbij 17,5 cm. De vlakke standvoet heeft een diameter van 8,5 cm. De binnenzijde van de scherf is grijs. De opening bovenaan heeft een diameter van 7,5 cm. De kruik werd gemaakt in het Westerwald, een streek bij Siegburg en Koblenz die ook Kannenbäckerland wordt genoemd.