Ernest van Beieren was een groot voorvechter van de contrareformatie. Het katholieke geloof was het verplichte geloof. Enkel katholieken mochten wonen in ‘zijn’ prinsbisdom. Andersgelovigen moesten uitwijken. Censuur werd ingevoerd voor drukkers en boekhandelaars. Hij stichtte een seminarie in Sint-Truiden en in Luik. Maar hij schonk ook veel aandacht aan de economische ontwikkeling van het Luikerland. Hij stimuleerde de ontginning van steenkoolmijnen en van de wapenfabrieken. Hij was zeer geïnteresseerd in wetenschappen zoals sterrenkunde, wiskunde, geneeskunde, filosofie, alchemie en kunst. Galilei en Kepler behoorden tot zijn kennissenkring. Hij was niet alleen prins-bisschop van Luik maar ook bisschop van Freising, Hildesheim en Münster. Daarnaast was hij ook aartsbisschop van Keulen. Dat allemaal zonder hogere wijdingen ontvangen te hebben. Ernest hield daarenboven van vrouwelijk schoon. Hij was de eerste van een hele reeks familieleden die gedurende meer dan een eeuw de prins-bisschoppelijke zetel van Luik zouden bezetten.

Beschrijving van de swerte

Op de voorzijde van de koperen swerte staat in het midden binnen een deels bewaarde parelcirkel het gekroond wapenschild van de prins-bisschop. In het eerste en derde kwartier staan de Beierse ruiten en in het tweede en vierde kwartier staat de Paltse leeuw, waarvan slechts het vage silhouet bewaard bleef. Onder het wapenschild staat het Romeinse cijfer VIII, dat de waarde van 8 sol aangeeft. In de legende staat ERNEST . BAVA [ ] . DVX . EPS . LEOD. Het geheel is omsloten door een deels bewaarde parelcirkel. Op de keerzijde staat in het midden een zeer slecht bewaard sierkruis dat tot in de legende reikt en waarvan de armen eindigen op een kruisje. In het midden staat een vierpas. De legende bleef volledig bewaard maar werd in vier stukken gesneden door het kruis: . DVX . B / VLL . M . / FRAN / CO . LO. Op andere exemplaren kan de legende lichtjes afwijken. Opvallend voor deze variant is de splitsing van BVLL. De tekst op de voorzijde betekent ‘Ernest, hertog van Beieren, bisschop van Luik’ en op de keerzijde ‘Hertog van Bouillon, markgraaf van Franchimont, graaf van Loon.

De massa is 2,83 g en de diameter is 23,5 mm.

Bron

https://okv.be/nl/OKV-artikel/prins-bisschop-ernst-van-beieren-grand-curtius-herfsttij-der-renaissance

J.-L. Dengis, Les monnaies de la principauté de Liège. III. De Gérard de Groesbeeck au rattachement à la France (1564-1794), Wetteren 2006, nr.963

Zie ook: http://testavzw.be/drie-swerten-van-12-sols-of-sous-van-ernest-van-beieren/