Drinkschalen van steengoed, gemaakt in Siegburg, zijn zeer goed te onderscheiden van ander vaatwerk. De drinkschalen hebben een zeer typische vorm: rond, grauw/grijsachtige scherf, ondiep en een smalle conische rand die meestal langs de buitenzijde een oranje/roodbruin gevlamde kleur heeft. Op akkers in stadsomgevingen kunnen tijdens een prospectieonderzoek zeer zeker enkele brokstukken van deze drinkschalen opgeraapt worden. Ze werden massaal vervaardigd en uitgevoerd. Deze drinkschalen werden gemaakt van de 15de tot het midden van de 16de eeuw. Ze werden in de oven omgekeerd op elkaar gestapeld zodat enkel de buitenzijde van de rand oranje/roodbruin, soms violet, verkleurd werd door de hitte. Soms zijn er nog aanbaksporen zichtbaar. Sommige vormen werden gebruikt als drinkschaal, andere als deksel. De drinkschalen zouden gebruikt zijn om wijn te drinken. Een drietal vormen kunnen onderscheiden worden.

Drinkschaal: grote uitvoering met diameter tussen 150 en 180 mm. Deze drinkschaal kan twee kleine tegenover elkaar staande horizontale handgrepen hebben en op de buitenrand versierd zijn met enkele ronde bloemvormige noppen.

Kleine drinkschaal: kleinere uitvoering zonder handgreep of noppen met diameter tussen 90 en 135 mm.

Deksel:  zeer kleine vorm met diameter tussen 55 en 85 mm, ze hebben meestal een vlakke standvoet.

Bron: Siegburger Steinzeug, Landschaftsverband Rheinland, 1987

Hiermee is het probleem van drinkschaal of deksel opgelost, alhoewel een drinkschaal bij gelegenheid ook wel als deksel zal dienst gedaan hebben! Wie van ons heeft nog geen bord als deksel gebruikt om voedingswaren af te dekken?

HVG 00114

De kleine drinkschaal, gemaakt van steengoed, heeft een kleine geknepen standvoet. De smalle rand vertoont enkel langs de buitenzijde een gevlamde bruinrode kleur. Onderaan de rand lopen er twee concentrische groeven. De onderzijde en de binnenzijde van de drinkschaal zijn ongeglazuurd gebleven. Afmetingen: 132 x 45-53 mm.