Vóór 1850 waren speelgoedsoldaten van een lood/tinlegering voorbehouden voor kinderen van rijke families. Vanaf 1850 werden grotere oplagen gefabriceerd zodat ze goedkoper werden. Na Wereldoorlog I werden de uniformen minder kleurrijk. Ook van gips werden speelgoedsoldaatjes gemaakt. Na Wereldoorlog II waren de speelgoedsoldaatjes van plastiek en werden ze massaal geproduceerd.

PPV 00495

Een fragment van een soldaat, gemaakt van een lood/ tinlegering, vertoont tamelijk veel details. Zo is de donkerblauwe kleur van het vest op verschillende plaatsen bewaard gebleven. Het vest heeft zes knopen aan de voorzijde om het te sluiten en twee knopen aan de achterzijde onder de gordel. Aan de linkerzijde hangt een sabel aan de gordel en vooraan zijn twee munitiehouders aan de gordel bevestigd. Op zijn rug draagt de soldaat een rugzak waarvan de draagriemen vooraan aan de gordel zijn bevestigd. Hij draagt een lange rode broek en houdt zijn linkervoorarm horizontaal gestrekt. Het hoofd, de rechtervoorarm, de linkerhand, de rechtervoet en het linkeronderbeen ontbreken. Vermoedelijk stelt de soldaat een Franse grenadier uit de tweede helft van de 19de eeuw voor. Datering: einde 19de eeuw. Afmetingen: 43,2 x 20,2 x 15,8 mm.

PPV 00497

Een fragment van een soldaat, gemaakt van een lood/ tinlegering, draagt een kakibroek en -vest. De gordel, de patroonhouders, de rugzak en het restant van het geweer, de kolf, hebben een roodbruine kleur. Het vest heeft vier knopen aan de voorzijde om het te sluiten. Aan de linkerzijde hangt een dolk of bajonet aan de gordel en vooraan zijn vier munitiehouders aan de gordel bevestigd. Op zijn rug draagt de soldaat een rugzak waarvan de draagriemen vooraan aan de gordel zijn bevestigd. Hij  houdt in zijn linkerhand een geweer vast ter hoogte van zijn zijde. De loop is afgebroken maar die steekt normaal recht omhoog. De restanten van de laarzen zijn zwart. Het hoofd, de linkervoorarm en de voeten ontbreken. Vermoedelijk stelt een soldaat voor uit de Wereldoorlog I. Datering: eerste kwart 20ste eeuw. Afmetingen: 50,3 x 27,7 x 13,3 mm.

PPV 00498

Een soldaat, gemaakt van een lood/ tinlegering, is bijna compleet bewaard, enkel het hoofd ontbreekt. Ook het standplaatje bleef bewaard. Het figuurtje is door het verblijf in de grond verwrongen. Slechts op de mouw van het uniform is een spoor van rode verf aanwezig. Hij draagt een vest met epauletten en een rugzak die zijn ganse rug bedekt. Aan de linkerzijde hangt een sabel aan de gordel en vooraan is een munitiehouder aan de gordel bevestigd. Hij houdt zijn rechtervoorarm naar beneden. In de linkerhand houdt hij een (restant?) van  een onbekend voorwerp vast. Mogelijk was dit een vlag. Datering: einde 19de eeuw. Afmetingen: 43,8 x 31,9 x 7,4 mm.

PPV 00499

Een soldaat, gemaakt van een lood/ tinlegering, is verweerd. De soldaat richt zijn geweer naar voren. Hij draagt een helm,een gordel, een vest en een rugzak. Zijn onderbenen ontbreken. Afmetingen: 32,4 x 18 x 7 mm. Datering: einde 19de eeuw.

PPV 00500

Een complete soldaat, gemaakt van een lood/ tinlegering, is fel verweerd. De soldaat marcheert en staat op een standplaatje. Hij draagt een helm, zijn geweer is geschouderd. Afmetingen: 45,5 x 17,4 x 9,8 mm. Datering: einde 19de eeuw.