Devotiemedailles gemaakt van een koperlegering vallen op de akkers vlug ten prooi aan de humus- en bemestingszouten, brons houdt wat langer stand. Dunne exemplaren moeten er eerder aan geloven dan de robuustere. De gevonden medailles laten dit zeer duidelijk zien: de randen brokkelen af en het oppervlak wordt aangetast waardoor details en tekst moeilijk of niet meer te interpreteren zijn. Vergelijken met identieke of bijna identieke exemplaren kan dan uitkomst bieden. In onderstaand geval hebben we te maken met drie devotiemedailles die ongeveer dezelfde morfologie hebben. Van dit type zijn ook zilveren en gouden exemplaren bekend. Deze metalen zijn beter bestand tegen bovenvermelde zouten en laten dus hun details zien zoals de knopvormige uitsteeksels op de ‘hoeken’. Deze dienden om de medaille stevig vast te kunnen naaien op een kledingstuk. Bij de medailles gemaakt van een koperlegering zijn die nog slechts rudimentair aanwezig. Toch is dit kenmerk een goed dateringselement, dergelijke ’knoppen’ werden niet meer voorzien in de loop van de 18de eeuw. Hierdoor kunnen we de onderstaande medailles dus dateren in de late 17de eeuw ondanks het ‘platte’ draagoog. Bij gebrek aan een plaatsnaam is het moeilijk ze toe te wijzen aan Scherpenheuvel omdat dergelijke medailles ook elders werden voorzien, zoals in Tongre-Notre-Dame, maar de vindplaats ‘Scherpenheuvel-Zichem’ doet vermoeden dat ze ook daar werden verkocht.

PPV 00727

Op de voorzijde van de devotiemedaille, in de vorm van een ruitvormige vierpas en gemaakt van een koperlegering, staat een gekroonde Maria, driehoekig van vorm, op staak binnen een halfopen cirkel van 21 bollen, verschillend van grootte wellicht een gestileerde paternoster. Aan haar linkerzijde staat een driehoekig gekroond Christuskind en aan haar rechterzijde een scepter. Op de keerzijde staan drie onduidelijke figuren, vermoedelijk de heilige familie: Maria, Jezus en Jozef. Bovenaan staat een neerwaarts vliegende duif en onderaan staan de letters IHS. Afmetingen: 31,2 x 25,5 x 2,3 mm.

PPV 00732

Op de voorzijde van de, zeer verweerde, devotiemedaille, in de vorm van een ruitvormige vierpas en gemaakt van een koperlegering, staat een gekroonde Maria, driehoekig van vorm, op staak binnen een halfopen cirkel van 24 bollen, verschillend van grootte wellicht een gestileerde paternoster. Zij draagt een geborduurd kleed met onder meer sterren. Aan haar linkerzijde staat een driehoekig gekroond Christuskind en aan haar rechterzijde een scepter. Op de keerzijde staan drie onduidelijke figuren, vermoedelijk de heilige familie: Maria, Jezus en Jozef. Bovenaan staat het silhouet van een engel of duif (?). Afmetingen: 23,6 x 18,8 x 1,4 mm.

PPV 00733

Op de voorzijde van ruitvormige devotiemedaille, gemaakt van een koperlegering,  staat een gekroonde Maria, driehoekig van vorm, op staak binnen een halfopen cirkel van 23 bollen, verschillend van grootte wellicht een gestileerde paternoster. Aan haar linkerzijde staat een driehoekig gekroond Christuskind en aan haar rechterzijde een scepter. Haar geborduurd kleed is versierd met twee kolommen zespuntige sterren, telkens 8 stuks. Op de keerzijde staan drie onduidelijke figuren, vermoedelijk de heilige familie: Maria, Jezus en Jozef. Bovenaan staat een onduidelijke figuur vermoedelijk een opwaarts vliegende duif. Afmetingen: 27,2 x 20,8 x 2 mm.