In Neurenberg was het in de 16de eeuw al de gewoonte dat rijke burgers tinnen of zilveren kleine figuren verzamelden. Vanaf 1760 begon in Neurenberg het echte bandwerk, platte tinnen soldaatjes werden in massa gegoten. De tinnen soldaten waren 30 mm en de ruiters 40 mm hoog. De figuurtjes werden aan de man gebracht door deur-aan-deurverkopers. Vanaf de 19de  eeuw werden ook andere materialen en andere vormen gebruikt. In onze regio worden meestal/voornamelijk driedimensionale ruiters gevonden die gemaakt werden van een lood/tinlegering. De datering van deze objecten uit de periode 19de eeuw en vroege 20ste eeuw is op dit ogenblik nog problematisch enerzijds omwille van de slechte toestand van de voorwerpen, waarbij details zoals de kleur verdwenen zijn, en anderzijds omwille van het ontbreken van informatie over de makers van de objecten. Mogelijk bestaan er verkoopscatalogi met afbeeldingen maar deze zijn tot op heden niet gekend.

PPV 00304

Fragment van een paard, gemaakt van een lood/tinlegering. Enkel de kop en de hals met teugels en halster bleven bewaard. Oorspronkelijk was het paard (deels?) gekleurd. Op halter en teugels zijn er sporen van rode verf zichtbaar. Een klein gedeelte van het zadel bleef bewaard. Afmetingen: 42,5 x 38 x 15 mm.

PPV 00306

Fragment van een paard, gemaakt van een lood/tinlegering. Enkel de kop en de hals met teugels en halster bleven bewaard. Er is geen spoor van een kleur bewaard. Afmetingen: 42 x 31,3 x 10,7 mm.

PPV 00307

Een paardje is gemaakt van een lood/tinlegering. Het paard bleef volledig bewaard met uitzondering van de staart. Oorspronkelijk was het paard (deels?) gekleurd. Op het zadel zijn er sporen van rode en blauwe verf zichtbaar. Afmetingen: 25,5 x 21 x 2,2 mm.

PPV 00308

Een paard, gemaakt van een lood/tinlegering. Het paard bleef volledig bewaard met uitzondering van de staart en een deel van de voorpoten. Het paard loopt in draf. Op het zadel zijn er sporen van rode en blauwe verf zichtbaar. Het zadel heeft een  blauwe en de omranding van het zadel heeft een rode kleur. Afmetingen: 42,5 x 37 8,5 mm.

PPV 00473

Een fel verweerd paardje is gemaakt van een lood/tinlegering. Het paard bleef volledig bewaard met uitzondering van de staart en het onderste gedeelte van de voorpoten. Kleursporen zijn niet aanwezig. Het paard heeft een zadel waarin aan de bovenzijde een ondiep gaatje werd aangebracht. Afmetingen: 24,5 x 22 x 5,8 mm.

PPV 00474

Massief fragment van een paard, gemaakt van lood. De poten ontbreken, er resten enkel nog stompen en ook de staart, als die aanwezig was, ontbreekt. De manen werden afgebeeld door enkele strepen. Boven op de billen is er een klein ondiep gaatje, functie is onbekend. Het paard is opgetuigd om een kar (?) te trekken. Het draagt ook een halster en een dubbele (?) gareel. Afmetingen: 51 x 40,7 x 12,5 mm.

PPV 00475

Een ruiter, gemaakt van een lood/tinlegering, is quasi volledig bewaard, enkel de poten en de muil van het paard zijn vervormd. Het voorwerp is fel afgesleten. Op het trapeziumvormig zadel is nog roodbruine verf aanwezig. Ruiter en paard vormen 1 geheel. Het is een massief stuk. De figuur zit kromgebogen op zijn paard in een aanvalshouding. De ruiter heeft lange haren of draagt een hoofddoek, dit is niet duidelijk. Aan de rechterzijde, achteraan op het zadel, hangt een geweer en links draagt de ruiter een sabel (schede). Het wapen waarmee hij aanvalt ontbreekt. Manen, teugels en halster werden goed weergegeven. Afmetingen: 54 x 56,5 x 9 mm.

PPV 00476

Van deze ruiter, gemaakt van een lood/tinlegering, ontbreekt het hoofd van de ruiter. Ook de staart en de hoeven van het paard ontbreken. Het voorwerp is hol. Het paard loopt stapvoets terwijl de ruiter met de linkerhand de teugels vasthoudt. De ruiter draagt laarzen, een vest en een lange broek. Manen, teugels en halster werden goed weergegeven. Ruiter en paard vormen 1 geheel. Afmetingen: 53,3 x 39,5 x 9,5 mm.

PPV 00477

Van een kleine massieve ruiter, gemaakt uit een lood/tinlegering ontbreekt het bovenlichaam van de ruiter. De ruiter zit op een zadel en draagt mogelijk links een sabel. Manen, teugels en halster werden goed weergegeven. Afmetingen: 42 x 33 x 8,8 mm.

PPV 00478

De massieve ruiter, gemaakt van een lood/tinlegering, draagt een vest, een lange broek met gordel, een pet en een gordel. Hij richt met een wapen, waarschijnlijk een geweer, over de kop van het paard naar de vijand. Een deel van de poten is beschadigd. Afmetingen: 50 x 40 x 8 mm.

PPV 00479

De massieve ruiter, gemaakt van een lood/tinlegering, is zijn hoofd kwijt. Ook het paard mist een deel van de kop en delen van de poten.  De ruiter zit gebogen (?) over zijn paard en houdt de teugels vast. Afmetingen: 43 x 35 x 8 mm.

PPV 00654

Gehelmde geüniformeerde ruiter in draf in een massieve lood/tinlegering, de staart en een deel van de poten van het paard ontbreken. De soldaat draagt aan zijn linkerzijde een sabel aan zijn riem en houdt de teugels vast. Op het zadel zitten blauwe kleurresten en op het paard rode. Afmetingen: 43,5 x 43 x 8,7 mm.

PPV 00655

Gehelmde geüniformeerde ruiter in een holle lood/tinlegering, een groot deel van de poten ontbreekt. De soldaat draagt aan zijn linkerzijde een sabel aan zijn riem en houdt de teugels vast. Er zijn geen kleurresten aanwezig. Op de buik van het paard is er een rond gat. Afmetingen: 53,5 x 46 x 15,2 mm.

PPV 00656

Het massieve speelgoedpaardje is gemaakt van een lood/tinlegering met veel oog voor detail. De voorste poten zijn beschadigd. Afmetingen: 40 x 37 x 7,5 mm.